Ny standard ska minska spillet i svensk ullproduktion

Certifiering Nu lanseras det första svenska klassificeringssystemet för ull – vilket ska underlätta försäljningen och inköp av enhetlig ullråvara.

Ny standard ska minska spillet i svensk ullproduktion

Hälften av den svenska ullproduktionen går till spillo, medan inhemska varumärken inom mode, outdoor och heminredning aktivt letar efter hållbara textilmaterial. The Swedish Wool Initiative lanserar nu det första svenska klassificeringssystemet för ull, vilket ska göra det enklare att både sälja och köpa in svensk ullråvara av hög och jämn kvalitet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Äntligen har vi ett gemensamt språk för all ull i Sverige. Det underlättar samarbete längs hela värdekedjan, från fårägare, fårklippare och ullmäklare till inköpare på varumärken inom mode, outdoor och heminredning. Klassificeringssystemet är en viktig möjliggörarare för att kunna nyttja svensk ull som ett cirkulärt och hållbart material inom mode- och textilindustrin, säger Johan Sidenmark på Axfoundation som projektleder The Swedish Wool Initiative, i en kommentar.

Ullklassificering innebär att en ullmäklare förvärvar ull från olika gårdar, analyserar råullens egenskaper och grupperar den i olika kvalitetskategorier och klasser. Den betydande fördelen är att varumärken nu har möjlighet att anskaffa betydande mängder svensk ull av exakt den specifika kvalitet de eftersträvar. Detta möjliggör för Sverige att minska sin beroende av ullimport, vilken ofta är förknippad med högre klimatpåverkan och sämre djurvälfärd.

Liisa Kessler, Creative Director på Filippa K och en av de fyra grundarna av standarden, framhåller att klassificeringssystemet skapar helt nya möjligheter på marknaden.

– Svensk ull har länge varit en del av våra kollektioner och vi ser fortsatt ökat intresse från våra kunder för hållbara material. Hittills har det varit svårt att köpa samma ullkvalitet från säsong till säsong. Som varumärke vill vi ju veta exakt vilken ull vi får när det gäller längd, tjocklek, färg och glans. Det nya klassificeringssystemet öppnar upp helt nya marknadsmöjligheter, avslutar Liisa Kessler.

Om

Ullstandarden

Klassificeringssystemet för svensk ull har tagits fram av The Swedish Wool Initiative, ett brett samarbete mellan aktörer från hela värdekedjan drivet av Axfoundation. Initiativet samlar ullspecialister, ullmäklare, fårklippare, fårägare samt varumärkena Filippa K, Fjällräven, Tiger of Sweden och Klippan Yllefabrik. Standarden har börjat testas i praktiken under 2023. 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.