nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Svante Axelsson
Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. FOTO: Fossilfritt Sverige

Ny rapport: Sverige går mot att bli fossilfritt

Fler laddstationer för elbilar, ökad användning av biodrivmedel och solel är bara några av exemplen som visar hur Sverige är på gång att ställa om. Nu släpper Fossilfritt Sverige tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet en rapport om detta.

  • Annons 1

 – Många människor har ännu inte förstått vilken fart och kraft teknikutvecklingen har fått de senaste fem åren. Optimistiska prognoser för utvecklingen av förnybar energi har övertrumfats med råge och priset har rasat. Därför kan inte ens Donald Trump stoppa denna transformation som inte bygger på retorik utan på ekonomisk praktik, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Enligt Naturvårdsverkets statistik minskade de svenska utsläppen av växthusgaser med 1,6 procent under 2016 jämfört med året innan. Rapporten Hoppfulla trender för ett fossilfritt Sverige”, vittnar om hur viktiga kurvor inom olika sektorer nu pekar åt rätt håll, att omställningen av el- och värmesektorn kommit långt och att flera tecken tyder på att även transportsektorn börjar röra sig åt rätt håll.

Alla trender går inte åt rätt håll

Dock ligger utsläppen från svenskarnas konsumtion kvar på cirka 11 ton koldioxid per person per år, vilket är samma nivå som i början av nittiotalet.

 – För att nå klimatmålen kommer det att krävas stora insatser framöver, och då är det extra viktigt att positiva trender lyfts fram som ett kvitto på att styrmedel och företagens innovationer faktiskt gör skillnad. Det ger mod och kraft till att ta de riktigt stora kliven som nu är nödvändiga. Siffrorna är från helåret 2016 och flera trender har redan ökat ytterligare, vilket visar att vi står inför nödvändiga och sannolika teknikskiften inom ett antal områden, säger Svante Axelsson.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4