Taskforce on Nature-related Financeial Disclosure, TNFD, har påbörjat ett samarbete för att erbjuda öppen, tillgänglig och jämförbar information om natur och biologisk mångfald som företag ska kunna använda för att minska sin negativa påverkan på biologisk mångfald. Det nya samarbetet är en del av det ramverk för redovisning av biologisk mångfald och ekologiska risker som TNFD väntas publicera nästa månad.
Ny global databas om ekologiska risker
Biologisk mångfald Taskforce on Nature-related Financeial Disclosure har startat ett nytt samarbete för att ta fram öppet tillgänglig data om natur och biologisk mångfald.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
”Tillgången till noggrann, jämförbar och beslutsanvändbar data relaterad till naturen är en förutsättning för att tackla den globala utmaningen med att bromsa förlusten av naturresurser, hjälpa företag att bli mer motståndskraftiga inför risker kopplade till naturen, främja hållbar utveckling för lokala samhällen och för att underlätta kapitalflödet mot positiva resultat för naturen”, skriver TNFD på sin hemsida i samband med att det nya samarbetet lanserades i en rapport.
Organisationerna som deltar i projektet är Global Commons Alliance Accountability Accelerator (GCAA), Capitals Coalition, CDP, Global Reporting Initiative (GRI), Global Biodiversity Information Facility (GBIF), Open Earth, MRV Collective, Science Based Targets Network (SBTN) samt FN:s World Conservation Monitoring Centre (UNEP-WCMC). Forsknings- och projektledningsstöd ska tillhandahållas av Nature Finance och Systemiq.
Inspireras av klimatdata
TNFD:s verkställande direktör, Tony Goldner, konstaterar i en kommentar att mycket har uppnåtts sedan Parisavtalet när det gäller att uppgradera kvaliteten och tillgängligheten av klimatdata.
”Nu behöver vi en betydande förbättring av data relaterade till naturen. Genom att bygga vidare på den breda kunskap som finns hos många nationella och internationella vetenskapliga organisationer tror vi att det finns stora möjligheter att koppla samman, skala upp och underhålla information relaterade till naturen genom en global offentlig databas.”
Johan Florén, chef för ESG och kommunikation på Sjunde AP-fonden och delaktig i TNFD:s arbete är positiv till arbetet men säger till Miljö & Utveckling att det är en stor utmaning att ta fram jämförbar data om ekologiska risker.
Det fungerar likadant på hela jorden. Det gör att man får en viss jämförbarhet. När det kommer till naturen ser det helt annorlunda ut. Här finns frågor som föroreningar, nedsmutsning, invasiva arter, vattenkvalitet, avskogning och ja – allt möjligt.
Den fällda reklamen är producerad av av AnR+1 Kommunikationsbyrå.
Läs mer om hur TNFD:s kommande ramverk påverkar ditt företag.