Ny forskning: Vattenavvisande kemikalier onödiga i friluftskläder

Kemikalier Enligt ny forskning från Stockholms universitet och University of Leeds är högfluorerade kemikalier såsom PFAS onödiga, då de flesta konsumenter endast efterfrågar vattenavvisande material och andra miljöbra alternativ finns att tillgå.

Ny forskning: Vattenavvisande kemikalier onödiga i friluftskläder
Mostphotos/Everst

– Flera icke-fluorerade ämnen är i dag konkurrenskraftiga alternativ till fluorkemikalier när det gäller vattenavvisning. Fram tills nyligen var det bästa alternativet för tillverkning av bra och hållbara friluftskläder fluorkemikalier (såsom PFAS). Men när trycket på att minska användningen av fluorkemikalier ökade med ny lagstiftning och uppmärksamhet i media såg kemikalietillverkare potentialen i att utveckla bättre alternativ, säger Steffen Schellenberger, doktorand vid Stockholms universitet och medförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Önskar endast vattenavvisande egenskaper

Den aktuella studien är den mest detaljerade hittills inom området. Den innefattar bland annat en undersökning av 300 personer som visar att de flesta konsumenter endast letar efter vattenavvisande egenskaper när de ska köpa friluftskläder, inte fläckavvisande.

Studien visar också att tyg som har behandlats med icke-fluorerade kemikalier visserligen inte står emot oljebaserade fläckar, men däremot vattenbaserade fläckar som apelsinjuice och rött vin.

Högfluorerande ämnen dåligt

Kemikalier som används i kläder hamnar så småningom i miljön; genom tvätt och avskavning, och inte minst när de slängs. Dessutom tar högfluorerade ämnen väldigt lång tid att bryta ner, de stannar därför kvar i miljön och kan leta sig ner till våra vattentäkter.

– Fördelen med att använda icke-fluorerade kemikalier i friluftskläder är att de har en lägre miljöpåverkan. Några av de nya metoderna är baserade på biologiskt nedbrytbara kemikalier som, till skillnad från fluorkemikalier, inte stannar kvar i miljön, förklarar Ian Cousins, professor vid Stockholms universitet och medförfattare till artikeln.

Läs hela studien här.

Läs mer: Topp 10: Så bra är svenska kommuner på återvinning

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste