Nu ska industrins matsvinn ätas – skolor och äldreboenden målgrupp

Matsvinn Livsmedel som slängs i onödan kan bli nya livsmedel och ätas. Det menar svenska forskare och nu startar ett nytt projekt för att öka resurseffektivitet och lönsamhet i den svenska livsmedelssektorn. Forskarna konstaterar att matsvinn kan upplevas som mindre aptitligt – målgruppen är skolor och äldreboenden.

Nu ska industrins matsvinn ätas – skolor och äldreboenden målgrupp
Foto: Adobe Stock.

I ett nytt forskningsinitiativ som leds av IVL Svenska Miljöinstitutet studeras hur matsvinn kan användas som nya livsmedel. Tanken är att matsvinn från sidoflöden i produktionen av grönsaker och nötkött kan användas som nya innovativa matvaror.

– Nästan en tredjedel av all mat som produceras globalt slängs eller går förlorad idag i livsmedelskedjan. Det är ett enormt resursslöseri som också orsakar stor miljöpåverkan, och klimatutsläpp, säger Elvira Molin på IVL Svenska Miljöinstitutet i en kommentar.

Bland det matsvinn som ensligt forskarna skulle kunna användas som nya livsmedel nämns skal, blast, krokiga grönsaker och styckningsdetaljer som i vanliga fall slängs eller används som djurfoder. Delar av matsvinnet från livsmedelsproduktionen exporteras också på grund av brist på svensk efterfrågan.

”Mindre aptitligt”

IVL konstaterar också att visst matsvinn ”kan upplevas som mindre aptitliga”. Annat matsvinn kan innehålla ämnen som inte är nyttiga att äta i för stor mängd.

– Det finns utmaningar med att ta in restprodukter i den svenska matkulturen. Vi kommer att pröva råvarorna i vårt labb på IVL för att säkerställa att de är lämpliga att äta, säger Emma Moberg på IVL.

Barn och gamla målgrupper

IVL skrivet också att projektets målgrupper är ”yngre och äldre konsumenter”. Framför allt ligger fokus på livsmedel som kan användas inom den offentliga sektorn, som på skolor och äldreboenden.

Förutom IVL deltar även SLU, Ipsos, Axfoundation, Matlust och plattformen Matsvinnet i projektet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.