nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nu sänks miljösanktionsavgifterna

  • Annons 1

Miljösanktionsavgifterna för producentansvaret kring elektriska och elektroniska produkter har kritiserats för att vara höga och slå hårt, särskilt mot små företag (för bakgrundsinfo läs i M&U2-2008 sid 42). Men nu vill regeringen sänka miljösanktionsavgiften för elektriska och elektroniska produkter.

– Nu förtydligar vi skyldigheten att anmäla försäljning och gör samtidigt miljösanktionsavgiften enhetlig och betydligt lägre. Sanktionerna blir mer rimliga och proportionerliga i förhållande till överträdelserna, kommenterar miljöminister Andreas Carlgren.

10 000 kronor

I regeringens förslag blir miljösanktionsavgiften för företagare som inte lämnar uppgifter om genomförd försäljning 10 000 kronor. Samma avgift gäller för den som inte lämnar uppgifter om insamling och hanteringen av insamlat el-avfall. Tidigare kunde detta bli betydligt mer kostsamt.

För ett fungerande producentansvar måste Naturvårdsverket dock få kännedom om vilka producenter som agerar på den svenska elektronikmarknaden, men miljösanktionsavgifter är inte en lämplig sanktion för överträdelse av anmälan, menar regeringen. Därför föreslår de istället att skyldigheten att anmäla sig för registrering hos Naturvårdsverket istället ska vara straffsanktionerad. Den som inte anmäler sig till Naturvårdsverkets register innan försäljning av elektriska och elektroniska produkter kommer därmed att kunna dömas till ett bötesstraff.

Förslaget skickas nu på remiss till berörda myndigheter, företag och branschorganisationer.

Förordningsändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2008. Den nya straffbestämmelsen föreslås dock träda i kraft först den 1 januari 2009.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.