nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nu kartläggs drivkrafter bakom havsförstöring

För att havet ska räddas behöver beslutsfattarna veta vad som driver människor till att förstöra svenska vatten. Nu lanserar Havs- och vattenmyndigheten den sociala analysen.

  • Annons 1

Nyligen släppte myndigheten Hav en studie för att utveckla och testa en metod för social analys av havsmiljöproblem i Sverige. Bakgrunden är Havsmiljöförordningen där den här typen av analys tas upp. Enligt Hav har en social analys av den här typen aldrig tidigare gjorts i Sverige. Och i övriga delar av världen görs sådana analyser på olika sätt.

Den svenska modellen handlar dels om att kartlägga vilka intressenter som påverkas av havens miljöförstöring samt vilka intressen, strukturer och andra faktorer som driver den negativa utvecklingen av havens miljötillstånd.

Hav har gjort analysen utifrån tre fallstudier: fosfortillförsel, selektivt torskfiske och tillförsel av kvicksilver.

Målet är att det ska bli lättare att se vilka åtgärder som verkligen kan ge effekt på havens miljötillstånd.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4