Nu blir land för land-rapportering verklighet

Social hållbarhet Då regeringens lagförslag om land för land-rapportering nu lämnas till riksdagen kommer lagen sannolikt att träda i kraft redan den 22 juni i år. Det här är vad som gäller för ditt företag.

Nu blir land för land-rapportering verklighet
Foto: Adobe Stock

Regeringen har nu lämnat in sin proposition till riksdagen om lagen som kräver att stora multinationella företag offentliggör hur de betalar skatt i sina respektive verksamhetsländer. Lagen har efterfrågats av flera civilsamhällesorganisationer då utvecklingsländer i dag förlorar omkring ett tusen miljarder dollar årligen i olovlig kapitalflykt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Regeringen föreslår i sin proposition, som utgår från EU-direktivet om ökad transparens kring multinationella koncerners skattebetalningar i sina verksamhetsländer, att reglerna implementeras i svensk lag den 22 juni i år.

Viktigt för att nå Agenda 2030-målen

Utvecklingsländer förlorar årligen omkring ett tusen miljarder dollar på grund av olovlig kapitalflykt, inklusive företags skatteflykt. Dessutom går länderna miste om hundratals miljarder dollar varje år på grund av laglig skatteflykt när företag försöker minimera sina skattebetalningar. Dessa förluster är betydligt större än det årliga globala biståndet och hindrar fattiga länder från att göra nödvändiga investeringar i hälsovård och utbildning för att nå en hållbar utveckling.

Kapital- och skatteflykt är välkända hinder för hållbar utveckling i utvecklingsländer, och något som Sveriges före detta statsminister Stefan Löfven tog upp i ett tal vid FN:s toppmöte i Addis Abeba 2015. Där menade han att den viktigaste åtgärden för att finansiera Agenda 2030-målen var att stoppa företagens kapital- och skatteflykt.

Kortfattat går de nya reglerna ut på att företag som omsätter mer än 8 miljarder kronor måste skapa och offentliggöra en rapport om den inkomstskatt de betalar i olika länder. Rapporten ska lämnas in till Bolagsverket och vara tillgänglig på företagets hemsida. Om rapporten inte lämnas in i tid kan det leda till böter för företagets ledning. Lagen förväntas träda i kraft i juni 2023, vilket innebär att den första rapporten kommer att avse år 2025 och måste lämnas in senast den 31 december 2026.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste