nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nätverk ska främja hållbar upphandling

Nu startar ett nytt nätverk för hållbar upphandling. Målet är att offentliga verksamheter ska bli bättre på att ställa miljökrav.

  • Annons 1

En av medlemmarna i det nätverket är Thomas Rodén på Jönköpings kommun.

– Nätverket är ett bra initiativ till något som idag saknas. Här kan jag förhoppningsvis bidra med mina erfarenheter inom området samtidigt som jag får utbyte av idéer som kan förbättra för såväl upphandlingen som för miljön.

Miljöstyrningsrådet, MSR, står bakom nätverket. De vill lyfta miljöutmaningar i dagens offentliga upphandling, däribland uppföljning, avsaknad av statistik och brist på strategiska beslut.

– Vi vill på detta sätt möta ett efterfrågat behov samtidigt som vi vill passa på att ha en grupp upphandlare som kan vara med och bidra till att vår verksamhet ständigt utvecklas och förbättras. Något som gagnar hållbar upphandling i stort, säger Peter Nohrstedt, ansvarig för upphandling på Miljöstyrningsrådet.

Det första mötet äger rum i december. Deltagarna kommer bland annat att testa MSR:s nya databas för sociala och miljömässiga krav i upphandling.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.