Naturvårdsverket varslar: ”Kommer krävas minskningar överallt”

Hållbarhetsarbete Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger berättar för Miljö & Utveckling om beskedet, som innebär att myndigheten varslar 65 anställda, eller var tionde person, om uppsägning.
– Det kommer krävas minskningar överallt i hela organisationen, säger han.

Naturvårdsverket varslar: ”Kommer krävas minskningar överallt”
Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger. Foto: Pressbild.

Naturvårdsverket måste minska sina kostnader med 65 miljoner kronor 2025 jämfört med 2024. För att få verksamheten att gå runt meddelar nu myndigheten att de förbereder en neddragning av verksamheten genom att varsla 65 anställda om uppsägning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Bakgrunden är att vår finansiering minskar det kommande årsskiftet. Det är en ganska stor minskning. Då behöver vi krympa olika verksamheter, och det kommer krävas minskningar överallt i hela organisationen, säger Björn Risinger till Miljö & Utveckling.

Varslet omfattar samtliga avdelningar inom myndigheten och påverkar kontoren i Stockholm och Östersund. De satsningar som löper ut rör framför allt stärkt arbete för hållbar plastanvändning och genomförandet av tre nya EU-direktiv med fokus på engångsplast, producentansvar för förpackning och nedskräpning.

– Man kan väl säga att det mest påverkar de områden där vi haft tillfälliga budgetmedel, men i övrigt har vi gjort en omfattande verksamhetsanalys där vi gått igenom olika typer av verksamheter. Vi kan behöva minska viss tillsyn, men även olika typer av analyser och egna initiativ och annat. Det är en lång rad aktiviteter som vi behöver dra ner på, säger Björn Risinger.

Effektiviseringarna på myndigheten behövs för att säkra resurser för uppdrag framåt och som är centrala i Naturvårdsverkets uppdrag, säger Björn Risinger. Han lyfter bland annat att delta i miljöprövningar, utveckla miljöprövningsfrågor samt vara ett expertstöd för regeringen i olika sammanhang.

Hur påverkar det klimatet och miljön i Sverige?

– Jag tror inte att vi kan göra någon detaljerad analys av det i dagsläget, utan vi får gå igenom den här processen och försöka använda de resurser vi har på bästa sätt, säger

Utifrån ett historiskt perspektiv, har ni varit med om så stora neddragningar tidigare?

– Under 2023 genomförde vi en ganska omfattande krympning av verksamheten, i storleksordningen 50 personer. Men det kunde vi göra i mjukare former. Generellt kan jag sägas att vi har varit skickliga på att vara flexibel i vår verksamhet under många år. Men det är en lite ny situation för oss att vi förbereder oss för att krympa på det här viset, avslutar Björn Risinger.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.