nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nationell strategi för energieffektiva byggnader

Sverige behöver öka energieffektiviteten i befintliga byggnader. Nu ska Boverket och Energimyndigheten ta fram ett förslag till en nationell strategi för att öka energiprestandan genom renoveringar.

  • Annons 1

Strategin ska innefatta renovering av både bostadshus och lokaler, och ska gälla både offentligt och privat ägda byggnader. En viktig del i myndigheternas uppdrag är att ta fram förslag på styrmedel och insatser som stimulerar kostnadseffektiva totalrenoveringar som både minskar den energi som levereras per ytenhet till en byggnad och den slutliga energianvändningen per ytenhet. Förslaget ska tas fram i samråd med fastighetsägare, byggindustrin, finansinstitut och andra berörda aktörer.

I Sverige används omkring 40 procent av den slutliga energianvändningen i hushåll och i servicesektorn. Hälften av den energin används för uppvärmning och varmvatten i bostäder och lokaler.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.