nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nationell strategi för energieffektiva byggnader

Sverige behöver öka energieffektiviteten i befintliga byggnader. Nu ska Boverket och Energimyndigheten ta fram ett förslag till en nationell strategi för att öka energiprestandan genom renoveringar.

  • Annons 1

Strategin ska innefatta renovering av både bostadshus och lokaler, och ska gälla både offentligt och privat ägda byggnader. En viktig del i myndigheternas uppdrag är att ta fram förslag på styrmedel och insatser som stimulerar kostnadseffektiva totalrenoveringar som både minskar den energi som levereras per ytenhet till en byggnad och den slutliga energianvändningen per ytenhet. Förslaget ska tas fram i samråd med fastighetsägare, byggindustrin, finansinstitut och andra berörda aktörer.

I Sverige används omkring 40 procent av den slutliga energianvändningen i hushåll och i servicesektorn. Hälften av den energin används för uppvärmning och varmvatten i bostäder och lokaler.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.

  • Annonskod Huvudspalten 4