Bakom rapporten Förslag till sektorsövergripande biogasstrategi står Energimyndigheten, Naturvårdsverket och Jordbruksverket. De konstaterar att vinsten med biogas beror mer på hur den produceras än vad den används till.
Kostnaderna för biogas varierar beroende på vilka råvaror som används och billigast och bäst blir det ifall rötningen blir en del i att sluta kretsloppet av växtnäringen.
– Biogas från gödsel ger dubbel klimatnytta. Det minskar både jordbrukets utsläpp av metangaser och ersätter fossilt bränsle, säger Christel Gustavsson, enhetschef på Jordbruksverket som även nämner rötning av avfall och slam som intressant för att sluta kretsloppet.
Biogasen kan fördubblas
Utredningen visar att den totala mängden biogas genom rötning kan öka från dagens cirka 1,5 TWh till mellan 3 och 4 TWh.
Men lönsamheten är inte tillräckligt god för att få en utbyggnad i större skala och därför föreslår myndigheterna ett metanreduceringsstöd om 20 öre per kWh producerad biogas baserad på stallgödsel.
100 miljoner i stöd
Igår blev det även klart att elva projekt får dela på 100 miljoner kronor från Energimyndigheten. Stödet ska främja teknikutvecklingen inom biogassektorn.
– Ambitionen med stödet är att testa teknologier som kan bli framgångsrika och kommersiella. Pengarna går därför till anläggningar som kan bli lönsamma, säger Thomas Kåberger, generaldirektör på Energimyndigheten.
Regering och riksdag ska nu ta beslut om förslaget som myndigheterna har lagt fram. Men Thomas Kåberger vågar inte svara på frågan om valutgången spelar någon roll för satsningen. Dock nämner han att frågan inte är ideologisk och att EU:s direktiv i frågan ligger fast.
Energimyndigheten kommer även att utlysa ytterligare 50 miljoner som ska gå att söka i höst.