På onsdagen förra veckan höll EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sitt årliga linjetal om tillståndet i unionen. Talet anses som viktigt då det ger en fingervisning kring EU-kommissionens politiska inriktning det kommande året fram till mandatperioden.
Näringslivet om Ursula von der Leyens tid: ”Ett paradigmskifte”
Juridik & Politik
Ett paradigmskifte. Så beskriver Svenskt Näringsliv Ursula von der Leyens tid som EU-kommissionens ordförande. Utifrån förra veckans linjetal tar de med sig att Ursula von der Leyen lyfte att det inte behöver vara en ”trade-off” mellan tillväxt och hållbarhet.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Marie Trogstam, chef för hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv, följde talet, då det också ger en vägledning för näringslivet om vad som komma skall.
Ett genomgående fokus under talet var EU:s arbete med den gröna omställningen och tidigt i talet lyfte kommissionsordföranden behovet av att fortsätta det arbetet.
– Talet fokuserade på europeisk konkurrenskraft och genomförandet av den gröna given så EU stärker konkurrenskraften för de gröna industrierna. Det är glädjande att EU-kommissionens ordförande betonade att det inte behöver vara en trade-off mellan tillväxt och hållbarhet, säger Marie Trogstam.
Därtill välkomnar hon att Ursula von der Leyen meddelade att kommissionen kommer att lansera ett vindkraftspaket för snabbare tillståndsprocesser samt möjlighet till ökad finansiell tillgång och säkra leveranskedjor. Hon välkomnar också att kommissionsordföranden meddelade att hon vill fördjupa dialogen med näringslivet.
– Det näringslivet kan ta med är att EU-kommissionen sträcker ut en hand till att fördjupa dialog med näringslivet genom så kallade Clean Transition Dialogues i syfte att stötta industrin att fasa ut fossila bränslen. Vad detta kommer att innebära i praktiken återstår ännu att se, säger hon.
Däremot säger Marie Trogstam att von der Leyen missade att adressera några viktiga delar för näringslivet i den gröna omställningen.
– Det är anmärkningsvärt att hon inte nämnde varken COP 28, alla fossilfria kraftslag, cirkulär ekonomi eller klimatmålen för 2040, säger hon.
Det här är Ursula von der Leyens sista tal som ordförande för EU-kommissionen, hur ser ni på hennes tid som ordförande?
– Vi kan se och välkomna att det har hänt ett paradigmskifte bara det senaste året i von der Leyens retorik på det gröna området. Att gå från att lansera det stora Fit for 55 – paketet i början av hennes mandatperiod, tillsammans med ytterligare hållbarhetslagstiftning, till att nu lägga ett större fokus på implementeringen av denna och den gröna industrins konkurrenskraft globalt.