Den 23 till 26 september hamnar Stockholm i världens blickfång när IPCC, FN:s klimatpanel, presenterar den första delen av sin femte klimatrapport. Det har varit ett digert arbete för forskarna i panelen. Det konstaterar Markku Rummukainen, klimatexpert på SMHI, på en pressträff.
– Det är omöjligt att sammanfatta alla de forskningsrön som har tillkommit om vi tar som utgångspunkt den senaste IPCC-rapporten, som publicerades 2007.
Markku Rummukainen gör ändå ett försök att beskriva de senaste årens utveckling. Det är inte munter lyssning; atmosfärens koldioxidhalt har fortsatt stiga, likaså havsytans nivå, samtidigt som Arktis istäcke är rekordlitet.
Även tidigare läckta uppgifter har andats pessimism. SVT pratade i våras med den schweiziske professorn i klimatfysik Thomas Stocker, som har lett den första arbetsgruppen av forskare.
– Den bild som nu växer fram är att dörren för klimatmålen håller på att stängas, sade han då.
Mer träffsäkra klimatmodeller
Delrapporten som nu presenteras berör den naturvetenskapliga delen av klimatförändringarna. Med hjälp av allt mer komplexa klimatmodeller – där fler parametrar räknas in – är beräkningarna av framtida temperaturhöjningar mer träffsäkra.
Under det kommande året kommer resterande delrapporter att presenteras. IPCC:s rapport är det faktaunderlag som ligger till grund för avgörande politiska beslut fram över. I november på COP19 i Warsawa fortsätter förhandlingarna kring ett nytt internationellt klimatavtal, som enligt planerna ska vara färdigt 2015 för att kunna träda i kraft 2020.
Men svenska företag berörs redan i dag av den globala uppvärmningen och klimatanpassning klättrar allt högre upp på dagordningen. Till exempel måste infrastruktur och bebyggelse anpassas till ett varmare och blötare klimat, och energiförsörjningen fasas över till förnybara källor.