Missade du replikväxlingarna som drog fullt hus?

– Vad menar du, Eva Maria? Att vi ska skapa ett expertherravälde?
Klimatforskaren Christian Azars debattlusta väcktes till liv på ett syrligt seminarium om individen kontra politikernas roll i energimarknadens utveckling på Energiutblick 2011. Om du missade replikväxlingarna som väckte applåder, skratt och drog fullt hus har du chans att läsa dem här.

Missade du replikväxlingarna som drog fullt hus?

Vem bär egentligen ansvaret för en miljösmartare utveckling på energimarknaden? Individerna, politikerna eller företagen? Det var frågan på ett seminarium på Energiutblick i torsdags. Det började lugnt. Klimatforskaren Christian Azar från Chalmers konstaterade att även om det är viktigt med normbildning och förändrat beteende hos konsumenter så blir det ingen ordning på klimatet om inte politikerna inför tuffare styrmedel.

– Vi har aldrig löst ett stort miljöproblem utan politiska styrmedel. Det är jättebra om alla tar ansvar men det får inte bli någon renlevnadsmoralism som avleder koncentrationen från de viktiga frågorna.

Visst, kontrade Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand, men det är ju ändå individerna som ska rösta fram politikerna så på så vis har de ett stort ansvar. Och utan stöd från folket och företagen är det omöjligt att driva igenom beslut. Samtidigt har politiker ett stort ansvar, både nationellt och internationellt.

Svenskt Näringslivs Maria Sunér Fleming lyfte inte helt oväntat fram företagens viktiga roll att utveckla nya, smartare produkter.

Sedan drog det igång. Hela stämningen anlades när turen kom till folkpartistiska riksdagsledamoten Eva (Maria) Flyborg som passade på att dra en fräckis om en nunna som mynnade ut i att politiken är på rätt väg. Och gav Christian Azar smeknamnet Josef bland tre Marior. Hon fick igång Azars debattlusta ordentligt när hon hävdade att:

– Om det är något politiskt område som borde styras av fakta och inte av vad folket eller politiker tycker så är det energipolitiken.

Moderatorn för dagen, Energimyndighetens generalsekreterare Thomas Kårberger, replikerade:

– Så du menar att energipolitiken är för viktig för att hanteras demokratiskt?, varpå ett rungande skratt ljöd i lokalen. Och applåder.

– Nej, det måste vi, men det är svårt, svarade Eva Flyborg.

Christian Azar vägrade släppa tråden:

– Vad menar du, Eva Maria, att vi ska skapa ett expertherravälde?

Eva Flyborg:

– Kärnkraft till exempel är inte en ideologisk fråga utan en rationell fråga.

Christian Azar:

– Så du menar att om man bara tänker tillräckligt så förstår man? Jag tycker att det är en värderingsfråga.

Eva Flyborg:

– Men energiframställan har vissa fysikaliska lagar som politiker inte kan strunta i. Till skillnad från konst som man kan tycka är fint eller inte.

Christian Azar:

– Men man kan väl tycka att vindkraftverk är vackra eller fula också?

Varpå Thomas Kårberger konstaterade att det där med konst det var nog ingen bra liknelse.

Även Maria Wetterstrand kom igång ordentligt i debatten, bland annat när Maria Sunér Fleming tog upp Svenskt Näringslivs käpphäst – risken för att företagen flyr, så kallat koldioxidläckage, om vi får för stränga styrmedel på energifronten enbart i Sverige eller i Europa.

– Ni måste börja ändra era argument på Svenskt Näringsliv. För jag vill också att jobben ska finnas kvar. Men nu börjar vi se att kinesiska industrier ofta är mer effektiva än svenska. Och då kan man ju istället se det som att om inte europeiska industrier anpassar sig så kommer vi att slås ut, sade hon och fick visst medhåll av Maria Sunér Fleming.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.