Minskad försurning med invaderande art

Arter som invaderar ett nytt område anses generellt påverka ekologin negativt. Men en amerikansk havsborstmask har minskat effekten av övergödningen i Östersjön, visar en ny studie från en grupp östersjöforskare.

Den amerikanska havsborstmasken Marenzelleria har invaderat bottnen i Östersjön och är nu en av de vanligaste bottenlevande arterna enligt Daniel Reed, en av forskarna bakom studien som är verksam vid Baltic nest institute, en del av Stockholms universitet.

Eftersom masken är så vanligt förekommande har den en inverkan på miljön i havet, men dock inte negativ som annars ofta är fallet när det gäller invaderande arter.

Eftersom maskarna luckrar upp bottensedimentet så binds en större mängd av näringsämnet fosfor i sedimentet, vilket gör att övergödningen och risken för algblomningar minskar.

– Enligt våra uträkningar kan den positiva effekten av maskarna vara två gånger så stor som den förbättrade avloppsvattenreningen i till exempel Stockholmsområdet. På så sätt bidrar dessa främmande maskar med en viktig ekosystemtjänst, säger Joanna Norkko vid Åbo akademi och huvudförfattare till artikeln.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste