Miljöstrategidagarna: Välbesökt med hög mingelfaktor

Miljöstrategidagarna På Miljöstrategidagarna talade bland andra Nyamko Sabuni, Svante Axelsson, Jonas Carlehed, Anders Wijkman och Elin Larsson. Totalt var omkring 200 personer på plats för att mingla, besöka utställningen, lyssna på föredrag och inspireras.

Miljöstrategidagarna: Välbesökt med hög mingelfaktor
Joline Ekman

Först ut på scen var Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige, som pekade på möjligheterna i klimatomställningen.

Svante Axelsson

– Vi måste förstå våra mentala hinder, vårt eget förhållningssätt och vår tro på att vi ska klara av det. Att människor håller på att ge upp hoppet är det allvarligaste problemet vi har i dag. Jag själv är inte optimist – men jag är ganska hoppfull, inledde han.

Svante Axelsson menade att det största hotet inte är okunskap om klimatförändringarna, utan okunskap om vilka möjligheter vi faktiskt har att göra något åt det. De som tar till sig den kunskapen har ett försprång. Att oroa sig för kärnkraft är bortkastad tid – den elen blir helt enkelt för dyr i förhållande till förnybara alternativ.

Transportsektorn och industrin avgörande

Han pekade på transportsektorns och industrins omställning som två avgörande faktorer för framgång, och konstaterade förvånat att bland annat stål- och cementindustrin nu är hans goda vänner. Båda branscherna har tagit fram färdplaner för fossilfrihet, vilket i sig är anmärkningsvärt. Svante Axelsson själv hade förväntat sig att de skulle sätta igång med det arbetet sist av alla, men istället kom de först.

Efter Svante Axelsson kom Nyamko Sabuni, hållbarhetschef på ÅF. Hon talade om utmaningarna i att skapa ett hållbart samhälle men berättade också konkret kring ÅF:s eget hållbarhetsarbete. Bland annat visade hon hur ÅF kopplar sitt arbete till FN:s hållbarhetsmål, och att man måste välja vilka mål man jobbar mot.

– Det här är en karta som alla företag och verksamheter bör använda sig av. Fokusera på de mål som är viktigast för er! sade hon.

Framtidens okända mobilitetslösningar

Om den hållbara staden sade Nyamko Sabuni:

– Tänk om man började bygga städer med människan som utgångspunkt. Dagens städer är planerade för bilen, men ingen vet hur framtidens mobilitetslösningar ser ut.

Hon berättade också att ÅF tillsammans med Rise utvecklat ett redskap för att mäta hållbarhetsprestanda. Ett mål med det är att få en tydligare bild av hur hållbarhetsarbetet fortskrider.

– Vi fokuserar gärna på de KPI:er där vi utvecklas, medan resten står still. Genom att följa upp och mäta får vi transparens, sade hon.

Dagen fortsatte med spårval. Deltagarna kunde lyssna på Pauline Göthberg, Sveriges Landsting och regioner, och Sandya Lang, Nudie Jeans, om hållbar upphandling och hållbara leverantörskedjor. Engagemangsspåret, med Mats Ekdahl, C2 Management, Anders Ljungberg och Mattias Holmström, Trivector Logiq, lockade fullt hus. På Klimatspåret talade Mikael Ranhagen, Stockholms stad, om framtidens godslösningar, och Elin Dalman, Region Västmanland, om hållbara finanser.

Andra största förorenaren

På eftermiddagen delades Miljöstrategipriset ut av Anders Wijkman – läs mer om det här. Dagen avslutades med Elin Larsson, Filippa K, och Jonas Carlehed, Ikea Sverige. Elin Larssons bild som visade den totala miljöpåverkan av 1 kg textil fick nog många i publiken att hoppa till. Likaså när hon konstaterade att textilindustrin är den andra mest förorenande industrin på jorden. Förstaplatsen innehas av oljebranschen.

Jonas Carlehed, hållbarhetschef Ikea Sverige. Sustainable Brand Index

Jonas Carlehed talade om inspiration och drivkrafter, men berättade också en del om Ikeas framtidssatsningar. Bland annat utlovades solceller till försäljning i de svenska varuhusen tidigare än 2025, som tidigare sagts.

Möjlighet testa app på Miljöstrategidagarna

Under hela dagen fick besökarna testa appen Deedster, som kombinerar klimatavtryck med utmaningar. Deedsters vd Niclas Persson beskrev appen som en stegräknare för klimatet. Totalt utfördes 201 klimatgärningar, varav en av de enklaste måste ha varit att välja vegetarisk lunch. Det hade Miljö & Utveckling redan ordnat till samtliga deltagare.

Populära workshops

På torsdagen följde tre workshops som fick höga betyg av deltagarna: 
– Så blir miljöledningssystemet ett effektivare verktyg för affärsnytta med Anders Ljungberg och Mattias Holmström, Trivector Logiq
– Nå ert hållbarhets mål för resor kostnadseffektivt genom Ceroprocessen med Johanna Grant, Zeromission, Jesper Johansson, Transformo och Markus Robert, KTH.
– Cirkulär ekonomi i praktiken med Sofia Granefelt Laurén, Maria Bergström och Anette Olovborn, alla från Business Design Studio Itch.

Miljöstrategidagarna 2019 blir 6-7 november i Stockholm. Välkomna då!

Läs mer: Så ska Sverige bli världens första fossilfria välfärdsland

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.