nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Miljöskadliga verksamheter får stöd för miljarder

50 miljarder kronor. Så stor subvention fick svenska verksamheter med negativ miljöpåverkan under 2010. Framförallt handlar det om skatterabatter och olika typer av bidrag.

  • Annons 1

Siffran kommer från Naturvårdsverkets rapport Potentiellt miljöskadliga subventioner. Rapporten har haft som syfte att kartlägga stöd från den offentliga sektorn som kan ha negativa miljökonsekvenser, så kallade potentiellt miljöskadliga subventioner. Rapporten är en uppdatering av en liknande genomgång som genomfördes 2005. Sedan dess har några subventioner tillkommit, medan andra har avskaffats.

Transport och energi

Största andelen miljöskadliga subventioner går till transport-, energi- och jordbrukssektorn, men även fiskesektorn får betydande stöd. Inom energi- och transportsektorn är skatteavvikelser som tillkommit för att skydda den inhemska industrins konkurrenskraft den avgörande delen av subventionerna. När det gäller jordbrukssektorn handlar det både om skatteavvikelser och marknadsregleringar till följd av EU:s jordbrukspolitik.

FN, EU och OECD driver alla frågan om att miljöskadliga subventioner måste bort. Ofta har fokus legat på fossila bränslen, men subventionerna rör även många andra områden. Den svenska rapporten är ett steg på väg för att kunna delta i de internationella processerna.

Hela rapporten hittar du här:

http://www.naturvardsverket.se/sv/Start/Om-Naturvardsverket/Vara-publikationer/ISBN1/6400/978-91-620-6455-6/

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4