Miljörörelsen till OECD: Sluta med exportfinansiering av olja och gas

Klimat Om klimatmålen ska nås måste OECD-länderna sluta med exportfinansiering av olja och gas. Det är budskapet från 175 miljö – civilsamhälleorganisationer från 45 länder, däribland Sverige, inför OECD:s internationella förhandlingar i Paris nästa vecka.

Miljörörelsen till OECD: Sluta med exportfinansiering av olja och gas
OECD-länderna måste sluta med exportfinansiering av olja och gas, skriver 175 organisationer. Foto: Adobe Stock.

Om en vecka ska förhandlare inom OECD:s medlemsländer mötas för att bestämma hur OECD:s ramverk inom exportkrediter ska moderniseras. Uttalandet från de 175 miljö –och civilsamhälleorganisationerna görs lagom till mötet.

Genom uttalandet uppmanar organisationerna att de som förhandlar ser till att allt stöd via statliga exportkrediter till ny infrastruktur som hör till olja – och gasprojekt förbjuds. En av de organisationer som står bakom uttalandet är organisationen Swedwatch.

– Ska klimatförändringarna upphöra innebär det en värld utan fossila bränslen, så enkelt är det. OECD måste därför sluta stötta fossilbränsleindustrin och i stället engagera sig i en rättvis omställning där miljö och mänskliga rättigheter står i centrum, säger Davide Maneschi, ansvarig för arbetet som rör klimatomställning och hållbara investeringar på Swedwatch i en kommentar.

Uppmanar Sverige att hålla vad man lovat

Vid COP26 i Glasgow lovade flera länder som nu ska förhandla i OECD att innan slutet av 2022 upphöra med internationell finansiering när det gäller fossila bränslen, inklusive via deras exportkreditinstitut. Sverige är ett av de länderna.

I löftet står det att de undertecknande parterna också ska:”…driva multilaterala förhandlingar i internationella forum, särskilt inom OECD, för att se över, uppdatera och stärka de regelverk som utgör ramarna för styrning så att de linjerar med målen i Parisavtalet ”

Därför påminner Swedwath nu Sverige att inte glömma bort vad man lovat.

– Länder som har implementerat de här klimatlöftena i sina egna länder, som Sverige, Storbritannien, Danmark och Nya Zeeland, måste nu se till att det som de samtidigt lovat – att även driva den här frågan på OECD-nivå – inte glöms bort. 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.