nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Det går inte att utesluta korruptionsfrågor för den som har underleverantörer i högriskländer. Det är kanske den främsta barriären när det gäller fattigdomsbekämpning och även ett stort miljöproblem. FOTO: Shutterstock

Miljömyndigheter mutas för miljarder

Elefanten i rummet när det kommer till hållbarhet i leverantörsleden stavas korruption. Miljö- och hälsoskyddsmyndigheterna är de mest mutade myndigheterna av alla, åtminstone i Kina.

  • Annons 1

Det går inte att utesluta korruptionsfrågor för den som har underleverantörer i högriskländer. Det är kanske den främsta barriären när det gäller fattigdomsbekämpning och även ett stort miljöproblem.

– Jag har 140 tunga revisioner av underleverantörer i högriskländer i bagaget. En enda gång har jag hittat en avvikelserapport med åtgärdsplan som skrivits av en myndighet. Det var i Bangladesh, berättar Parul Sharma, head of CSR Compliance på advokatfirman Vinge, under en utbildning för Miljö & Utvecklings läsare i hållbara leverantörsled. Utredningar som genomförts av myndigheterna i Kina har visat att deras mest mutade myndigheter är miljö och hälsoskyddsmyndigheterna. I Indien är ett stående skämt att ” The pollution department is the most polluted department”

Samtidigt händer det saker i både Indien och Kina, 2013 kom ny lagstiftning på CSR-området i Indien, Kina och Brasilien som är skarpare än svensk lagstiftning på området. Befolkningen i många högriskländer är extremt trötta på korruptionen som drabbar dem i form av exempelvis giftigt vatten och förorenad natur.

Enligt Parul Sharma ser man allt oftare multinationella bolag som ställs inför rätta på grund av överträdelser på CSR-området, oftast via lokala landschefer. Något håller på att hända som gör att de här frågorna blivit mer affärskritiska än någonsin tidigare.

– Leverantörsledsfrågorna är vår tids största hållbarhetsfråga, vi måste vidga perspektivet och se sambandet mellan miljö, mänskliga rättigheter och korruption. Det går inte att tänka i boxar, säger Parul Sharma.

Stora problem

Även om CSR-lagarna blivit tuffare i flera länder så betyder det inte att den följs. Cirka 80 procent av alla stater förmår inte att vara garant för mänskliga rättigheter på grund av exempelvis svaga styrsystem eller korruption. Det ger det inte företag rätt att utnyttja situationen för att staten inte mäktar med skydda mänskliga rättigheter eller hålla undan korruption.

– Idag är korruption ett gigantiskt problem, miljarder är i omlopp. Ska vi få bukt med problemen måste vi gå från ett skrivbordsorienterat angreppsätt till att närma oss verkligheten, säger Parul Sharma.

 

Läs också om hur du kan göra för att undvika eventuell korruption:

Så sätter du stop för korruptionen 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.