Miljömyndigheter mutas för miljarder

Affärsutveckling Elefanten i rummet när det kommer till hållbarhet i leverantörsleden stavas korruption. Miljö- och hälsoskyddsmyndigheterna är de mest mutade myndigheterna av alla, åtminstone i Kina.

Miljömyndigheter mutas för miljarder
Shutterstock

Det går inte att utesluta korruptionsfrågor för den som har underleverantörer i högriskländer. Det är kanske den främsta barriären när det gäller fattigdomsbekämpning och även ett stort miljöproblem.

– Jag har 140 tunga revisioner av underleverantörer i högriskländer i bagaget. En enda gång har jag hittat en avvikelserapport med åtgärdsplan som skrivits av en myndighet. Det var i Bangladesh, berättar Parul Sharma, head of CSR Compliance på advokatfirman Vinge, under en utbildning för Miljö & Utvecklings läsare i hållbara leverantörsled. Utredningar som genomförts av myndigheterna i Kina har visat att deras mest mutade myndigheter är miljö och hälsoskyddsmyndigheterna. I Indien är ett stående skämt att ” The pollution department is the most polluted department”

Samtidigt händer det saker i både Indien och Kina, 2013 kom ny lagstiftning på CSR-området i Indien, Kina och Brasilien som är skarpare än svensk lagstiftning på området. Befolkningen i många högriskländer är extremt trötta på korruptionen som drabbar dem i form av exempelvis giftigt vatten och förorenad natur.

Enligt Parul Sharma ser man allt oftare multinationella bolag som ställs inför rätta på grund av överträdelser på CSR-området, oftast via lokala landschefer. Något håller på att hända som gör att de här frågorna blivit mer affärskritiska än någonsin tidigare.

– Leverantörsledsfrågorna är vår tids största hållbarhetsfråga, vi måste vidga perspektivet och se sambandet mellan miljö, mänskliga rättigheter och korruption. Det går inte att tänka i boxar, säger Parul Sharma.

Stora problem

Även om CSR-lagarna blivit tuffare i flera länder så betyder det inte att den följs. Cirka 80 procent av alla stater förmår inte att vara garant för mänskliga rättigheter på grund av exempelvis svaga styrsystem eller korruption. Det ger det inte företag rätt att utnyttja situationen för att staten inte mäktar med skydda mänskliga rättigheter eller hålla undan korruption.

– Idag är korruption ett gigantiskt problem, miljarder är i omlopp. Ska vi få bukt med problemen måste vi gå från ett skrivbordsorienterat angreppsätt till att närma oss verkligheten, säger Parul Sharma.

 

Läs också om hur du kan göra för att undvika eventuell korruption:

Så sätter du stop för korruptionen 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.