nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Eva Eriksson, hållbarhetschef Löfbergs.

”Lyft fram riskerna med att inte vara proaktiv”

Tre miljöproffs ger oss sina bästa knep på bra miljöledarskap i ledningsgruppen. Först ut är Löfbergs hållbarhetschef Eva Eriksson.

  • Annons 1

Hur kan man bedriva miljöledarskap i ledningen på ett bra sätt?

– Miljöfrågorna ska utgöra en del av strategin. Vid sidan av övriga verksamhetsmål ska det finnas tydliga miljömål för de olika verksamhetsområdena som följs upp regelbundet. Ansvaret för miljöarbetet bör inte ligga på miljöchefen eller hållbarhetschefen utan vara en integrerad del av den dagliga verksamheten. Miljö-/Hållbarhetschefens ansvar bör vara att föreslå miljöförbättrande åtgärder och att koordinera och följa upp beslutade åtgärder.

Vad finns det för möjligheter?

– Miljöarbetet kan bidra till en lönsam affär. Många åtgärder är också direkt lönsamma, som energieffektivisering, avfallssortering och minskad materialförbrukning.

Att tänka på?

– Vd har en viktig roll för att tydliggöra strategin och sätta mål. Långsiktighet är viktigt. Det är också viktigt att försöka värdera riskerna med att inte göra miljöförbättrande åtgärder.

Tips?

– Tillsätt en tvärfunktionell miljö-/hållbarhetsgrupp med mandat att ta beslut och driva arbetet. Påvisa lönsamheten med miljöarbetet och lyft fram riskerna med att inte vara proaktiv.

Är det någon skillnad mellan att bedriva miljöledarskap i ledningsgruppen och i styrelsen?

– Det viktiga är att det finns ett tydligt ledarskap och att miljöarbetet är en integrerad del av den dagliga verksamheten. Engagemanget behöver finnas hos både ägare och styrelse för att ledningen ska kunna driva frågorna.

Missa inte! I nästa del i serien om miljöledarskap i ledningsgruppen delar Karin Bodin, vd på Polarbröd, med sig av sina bästa tips.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.