EU:s miljökommissionär kritiserar slopad plastpåseskatt

PLAST Sverige bör antingen behålla skatten på plastpåsar eller ersätta den med ett totalförbud. Det säger EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevičius till Miljö & Utveckling under EU:s ministerbesök i Stockholm.

EU:s miljökommissionär kritiserar slopad plastpåseskatt

Det rådde fullständig förvirring angående plastpåseskattens framtid efter att SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) gav motstridiga uttalanden. Men svaret kom i går under finansminister Elisabeth Svantessons (M) presentation av vårbudgeten. Hon bekräftade att det ännu inte har fattats något beslut angående den omdiskuterade plastpåseskatten. Regeringen planerar dock att remittera ett förslag om att antingen avskaffa eller kraftigt sänka skatten.

En person som ställer sig kritisk till förslaget är EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevičius, som tidigare utryckt en vilja att helt förbjuda plastförpackningar i Europa.

– Sverige påstår alltid att de är mästare på hållbarhet i EU, och de borde fortsätta att vara det. Verktyg som är effektiva inom samhället borde upprätthållas. Om inte en skatt, kanske det borde finnas ett totalförbud mot plastpåsar. Vi har länder som redan förbjudit det för flera år sedan och gått vidare. Det fina med det här är att nya generationer inte ens minns att det funnits plastpåsar eller plastsugrör, så vi borde inte oroa oss för de sakerna, säger han till Miljö & Utveckling.

Vidare säger Virginijus Sinkevičius att vi nu måste bli av med plastprodukter som kastas bort och stannar kvar hos oss i tusentals år. Han säger att plast är ett bra material, men att vi måste använda det på ett hållbart sätt. EU:s miljökommissionär hävdar också att plastprodukter som har mer hållbara alternativ bör använda de alternativen i stället – att plastpåsar är något som tillhör det förflutna.

Virginijus Sinkevičius besöker Sverige i samband med ett informellt möte för EU:s klimat och miljöministrar som leds av Romina Pourmokhtari (L). I dag har även Europaparlamentet röstat fram fyra stora klimatlagar som ingår i EU:s stora klimatpaket för grön omställning Fit for 55, som ska sänka EU:s utsläpp med 55 procent till 2030 jämfört med 1990.

Vilka tror du är de främsta hindren för att nå EU:s mål om ”Fit for 55”?

– Just nu skulle jag inte säga att det finns några hinder. Eftersom vi har lagstiftning är det dags att implementera. Den största frågan för 2030 kommer att vara energi. Jag tror att Rysslands olagliga och orättfärdiga attack mot Ukraina bekräftade att vår beroende av fossila bränslen är extremt farlig. Det är farligt för vår konkurrenskraft och ett högt pris betalas genom människors liv, så självklart behöver vi undvika det. Förnybar energi är en bra lösning och jag ser verkligen en möjlighet att gå framåt och implementera. Vi kommer att kunna nå vårt mål fram till 2030, säger Virginijus Sinkevičius.

Vilka förutsättningar och incitament kan hjälpa företag att förbättra sin konkurrenskraft kring hållbarhet?

– För det första har vi lagt fram mycket viktiga initiativ såsom lagstiftning kring kritiska råmaterial och nollutsläpp, vilket kommer att säkerställa att företag som strävar mot netto nollutsläpp har en konkurrensfördel. EU har varit på en resa mot hållbar utveckling sedan 2019. Jag tror att våra företag har innovativa och hållbara lösningar att erbjuda, som kan bidra till att vi når våra klimatmål, avslutar han.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.