
Vilka tycker du var de viktigaste hållbarhetshändelserna 2018?
– För min personliga del var det oerhört intressant att intervjua riksdagspartierna om deras klimatpolitik i Almedalen i somras. Bland annat intervjuade jag Moderaternas Jesper Skalberg Karlsson och Kristdemokraternas Lars-Axel Nordell, säger Ingar Lindholm, chefredaktör för Miljö & Utveckling och fortsätter:
– Även om framför allt M hade mycket tankar om klimatpolitik var det tydligt att det fanns brister. Framför allt var de åtgärder som förslogs för små, till exempel moderaternas 100 miljoner kronor till laddinfrastruktur, och/eller alldeles för långsamma. Ett exempel är moderaternas tankar om att all klimatpolitik först ska utvärderas så att pengarna helt säkert satsas där de får störst effekt.
– 2018 var året då klimatfrågan lyft. Det kan spåras på olika sätt, ett är att engagemanget i till exempel Go Climate Neutral, som erbjuder löpande klimatkompensation, ökar snabbt. Inom näringslivet börjar man prata om klimatpositiva företag. Bland övriga politiska beslut minns jag särskilt att regeringen beslutade att förbjuda uranbrytning i Sverige. Äntligen!
Vilka trender kan du se för 2019?
– Jag tror att vi kommer att se många intressanta initiativ för minskade utsläpp av växthusgaser och ökad resurssnålhet. Hållbarhetsfrågan har under 2018 tagit plats som en central del i många företags affärsstrategier, det kommer att synas ännu tydligare under 2019. Hållbarhetsredovisningarna kommer att vässas och finanssektorn kommer att bli tydligare i sitt hållbarhetsarbete.
Vad hoppas du på inför 2019?
– 2019 blir näringslivets, organisationernas, kommunernas, regionernas och individernas hållbarhetsår. Och glöm inte valet till EU-parlamentet i maj. Hos finanssektorn finns potential att träda fram som en viktig aktör. Miljö & Utvecklings första nummer nästa år har temat Gröna finanser. Utvecklingen är oerhört intressant att följa, avslutar Ingar Lindholm.

Vilka tycker du var de viktigaste hållbarhetshändelserna 2018?
– IPCC-rapporten från oktober om hur bråttom det är att vända klimatutvecklingen hamnar högst, säger Kerstin Lundell, reporter på Miljö & Utveckling.
Vilka trender kan du se för 2019?
– Social hållbarhet är ett område under uppsegling och blir kanske viktigare under året, om inte annat för att den stora rättegången om Lundin Oil i Sudan beräknas dra igång. Det kan få även motsträviga företagsledare att sätta mänskliga rättigheter på dagordningen, i ambitionen att undvika risken att hamna i fängelse.
Vad hoppas du på inför 2019?
– Att klimatsatsningarna lyckas vända utsläppskurvan åt rätt håll.

Vilka tycker du var de viktigaste hållbarhetshändelserna 2018?
– Personligen tycker jag att en av de mest utvecklande dagarna på året var i oktober, när Miljö & Utveckling anordnade konferensen Miljöstrategidagarna, där deltagarna fick lyssna till många tunga namn som arbetar med att påskynda utvecklingen framåt. Jag tror att det är viktigt att arbeta digitalt och globalt för att lyckas med klimatfrågorna, och då har sociala medier, och de som når ut där, en stor påverkan på alla människor globalt. Därför prisade vi på konferensen för första gången, Årets miljöinfluencer – en person som både får företag och vanliga människor att tänka mer hållbart och agera, genom sina sociala kanaler, säger Joline Ekman, webbredaktör på Miljö & Utveckling.
Vilka trender kan du se för 2019?
– Jag tror att vi kommer se många innovativa lösningar för förnybar energi och minskade utsläpp i trafiken.
Vad hoppas du på inför 2019?
– Jag hoppas att fler konsumenter ställer krav på företagen att leverera klimatsmarta varor och tjänster. Sedan hoppas jag också att fler länder under 2019 kommer ta klimatavtalet på allvar, avslutar Joline Ekman.
Miljö & Utvecklings julkalender:
Lucka 1: ”Det går inte att blunda för kemikalieproblemen”
Lucka 2: Klimatkämpe berättar om trenderna 2019
Lucka 3: Valet till EU-parlamentet viktigast 2019
Lucka 4: Fysikprofessorn hoppas på billigare förnybar el 2019
Lucka 5: ”2018 blev växtbaserade livsmedel plötsligt mainstream”
Lucka 6: Mattias Goldmann: 2019 blir delningsekonomis år
Lucka 7: Naturskyddsföreningen: ”Biologisk mångfald får utrymme i samhällsdebatten”
Lucka 8: Akea: ”Lagkravet på hållbarhetsrapportering har gjort sitt”
Lucka 9: Svante Axelsson: Större fokus på CCS-teknik väntar
Lucka 10: Nudie Jeans: ”Vi ser ett fortsatt fokus på det återvunna plagget”
Lucka 11: Esam: 2018 visade mycket drivkraft kring klimatfrågor
Lucka 12: Nordea: Bankerna behöver erbjuda lösningar inom hållbara finanser
Lucka 13: Per Bolund: 2019 ökar trenden med grönt sparande
Lucka 14: Nyamko Sabuni: Stadsomvandling är en nyckel till hållbar framtid
Lucka 15: Tess Waltenburg: Sociala medier viktigt för en hållbar utveckling
Lucka 16: Rickard Nordin: Polariseringen måste brytas
Lucka 17: Anette Nordvall: ”Jag ser ett stort förändringsintresse för investeringar”
Lucka 18: Han hoppas på mer innovation kopplat till klimatfrågan
Lucka 19: Johanna Grant: Klimatpositiv har blivit ett buzzword
Lucka 20: Bygg: Stort fokus på cirkulära flöden – trend 2019
Lucka 21: Svenskt Vatten: ”Den som tror att EU inte påverkar oss måste tänka om”
Lucka 22: Ragnar Unge: Tydliga förändringar i konsumtionsmönstret 2019
Lucka 23: Ikea: Ökat tryck på hållbara möbler