Miljardvinster bakom cirkulär elektronik

Cirkulär ekonomi Hundratals miljarder dollar och tio procent minskade koldioxidutsläpp fram till 2035. Det vinner den globala elektronikbranschen på att ställa om till nya cirkulära affärsmodeller, enligt en ny rapport.
– Cirkularitet har tidigare uppfattats som dyrt och olönsamt, men den här rapporten visar att det i stället landar i motsatsen, säger en av experterna bakom rapporten.

Miljardvinster bakom cirkulär elektronik
Foto: Adobe Stock.

Den mest effektiva metoden för att spara pengar och koldioxid är genom en så kallad PaaS-modell, eller produkt-som-tjänst. Det innebär att tillhandahålla produkter som en löpande tjänst, i stället för att sälja dem som fysiska varor. En övergång till en sådan modell skulle innebära en kostnadssänkning med i genomsnitt 31 procent, motsvarande 566 miljarder dollar, samt 15 procent minskade koldioxidutsläpp till 2035.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Resultaten framgår av rapporten Future-proofing the electronics industry: The case for circular business models 2023 som revisionsjätten PwC står bakom.

– Cirkularitet har tidigare uppfattats som dyrt och olönsamt, men den här rapporten visar att det istället landar i motsatsen, speciellt med hjälp av PaaS-modeller. PaaS genererar inte bara en konsekvent inkomst utan hjälper också att bygga starkare relationer med kunder, säger Andreas Nobell på TCO Development som medverkat som expert i rapporten i en kommentar.

Jämfört cirkulära affärsmodeller med linjära

Utöver PaaS-modellerna har rapporten analyserat materialåterbruk, samt återtillverkning av elektronikdelar. För att se koldioxidbesparingar och kostnadsminskningar har man ställt de cirkulära modellerna mot traditionella linjära affärsmodeller i ett framtidsscenario till 2035.

Samtliga av de tre cirkulära affärsmodellerna ger enligt rapporten bättre kostnadseffektivitet samt betydande minskningar av koldioxidutsläpp. I genomsnitt handlar det om tolv procent lägre kostnader, samt tio procent lägre koldioxidutsläpp.

– Elektronik har en stor negativ påverkan på flera områden. Inte minst på grund av användningen av ändliga resurser, kränkningar av mänskliga rättigheter under utvinningen av råvaror samt stora avfallsmängder från uttjänt elektronik, kommenterar Natalia Lopez, rådgivare och expert inom cirkulära affärsmodeller på PwC Sverige. 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.