Mässkrock skapar missnöje

Två stora miljömässor under exakt samma dagar. En slump eller en medveten strategi? Marknaden i Sverige är inte stor nog för båda och slaget om utställarna pågår för fullt. Det borde gynna utställarna, men istället jäser missnöjet.

Utbudet av miljömässor är stort i år. Internationellt har såväl Danmark som Tyskland nyligen haft miljömässor och i Sverige är slutspurten inledd för höstens två stora miljömässor i Göteborg respektive Stockholm.

Normalt går de svenska mässorna vartannat år, men i år har Miljöteknikmässan i Göteborg valt att arrangera mässa för andra året i rad. En handling som ser ut som en tanke. Resultatet blir att de två miljömässorna nu slåss om samma kaka.

Företag tvingas välja

Faktumet att Miljöteknikmässan i Göteborg och Waste & Recycling i Stockholm ligger exakt samma datum i september borde innebära bättre villkor för utställarna och därmed ett ökat intresse, men istället tycks det som att missnöjet bland utställarna ökar och att allt fler företag väljer att dra ner på mässarrangemangen.

Avfalls och återvinningsbranschens missnöje är också något som Miljötekniks projektledare Niklas Rosén märkt av. Företagen ställs nu inför en valsituation som inte är bra för någon. Niklas Rosen menar att man kanske måste föra en bättre dialog med branschen inför nästa mässa för att få veta hur branschen vill ha det.

Många väljer bort miljömässorna

I L Recycling är ett av de största företagen inom avfalls- och återvinningsbranschen. De väljer i år att inte delta på någon av miljömässorna.

– Det är extremt olyckligt att mässorna ligger samma tidpunkt, säger Peder Feinberg som är marknadschef på I L Recycling Service. Så stor är inte marknaden i Sverige och jag tror krocken kommer att betyda att många som tvingas välja mässa kommer att avstå helt hellre än att riskera att satsa på en dålig mässa.

SITA är ytterligare en stor aktör på återvinningssidan som väljer att helt avstå från mässorna.

– Vi har bestämt oss för att inte vara med på någon av de svenska mässorna, berättar Daphne Hood Hofbaur, informationschef på SITA.

Ragnsells är ett annat stort återvinningsföretag som väljer att ligga lågt med miljömässorna.

– Vi kommer inte att satsa stort på någon av mässorna. Vi tycker inte att vi får ut tillräckligt mycket av att vara med, säger Folke Jacksson på Ragnsells.

Fel besökare

Anledningen är i första hand att företagen inte är nöjda med vilka som besöker mässorna.

– Mässorna har blivit för regionala. Vi är missnöjda med att besökarna mest kommer från de olika regionerna, säger Folke Jacksson på Ragnsells. I L Recycling är inne på samma linje.

– Om vi ska vara med på en mässa vill vi träffa kunder och det gör vi inte på de svenska miljömässorna, säger Peder Feinberg. Jag tycker mer att mässorna mer handlar om ett navelskådande inom branschen.

Daphne Hood Hofbaur på SITA menar också att mässorna ger för lite tillbaka.

– De är för allmänna och kostar mer än de ger tillbaka, konstaterar hon.

Peder Feinberg håller med och menar att ett deltagande i ett mässarrangemang är en stor satsning såväl i tid som i pengar och att de helt enkelt inte ger tillräckligt mycket tillbaka.

– Inte ens med de mest positiva analyserna kan man påstå att de kontakter som knyts är så värdefulla, säger Peder Feinberg.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste