nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Emma Öhrwall på Kollaborativ Ekonomi Göteborg. FOTO: Paul Björkman

”Människors beteenden förändras – vi måste anpassa oss”

Göteborgs Stad kan bli en Sharing City. I dag kommer nämnden för Konsument- och medborgarservice ta ett beslut om Göteborg officiellt ska bli en "delningsstad". Miljö & Utveckling pratar med Emma Öhrwall på Kollaborativ Ekonomi Göteborg, som berättar mer om medborgarförslaget.

  • Annons 1

– Göteborg är staden i Sverige som ligger i framkant med detta. Sedan 2015 står det i budgeten att man ska underlätta för delningsekonomin och en ekonomi som är baserad på förtroende och tillit. Det finns en politisk vilja och en stark gräsrotsrörelse i Göteborg, säger Emma Öhrwall.

Medborgarförslaget om att Göteborgs Stad officiellt ska bli en Sharing City har röstats fram av över 200 medborgare. Nu ligger beslutet i politikernas händer. 

Vad kan hända om Göteborg blir en Sharing City?

– Staden beslutar om vad som kan hända, förhoppningsvis tillsammans med oss i den kollaborativa rörelsen. Det finns ännu ingen certifiering kring konceptet. Men jag hoppas att det kommer resultera i en handlingsplan, inte bara ett ord på pappret, säger Emma Öhrwall och fortsätter:  

– Göteborgs Stad kan skapa förutsättningar för att fler människor ska kunna hyra, dela, byta, låna och ge. Kommunen kan tillhandanhålla lokaler för cykelkök och gratisbutiker exempelvis. De kan också erbjuda finansieringsstöd för personer som vill starta nya initiativ. En viktig del är också att arbeta med beteendeförändringar bland samhällets olika grupper, för människors beteenden förändras och vi måste anpassa oss.

Vill att företag tänker om

Emma Öhrwall berättar också att hon vill se modigare företag som vill förändra deras affärsmodeller enligt principen, tillgång framför ägande.

– Initiativen i Göteborg kommer främst från den offentliga- och ideella sektorn i dag. Tyvärr saknas initiativ från många företag. Dock sticker bostadsbolagen ut, de börjar se detta som en naturlig del av deras uppdrag.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.