Lundin hade kunnat undvika åtal

social hållbarhet Om Lundin Oils företrädare lyssnat på kritikerna hade utredningen om grovt folkbrott som pågår nu inte behövts. Phil Clarke, som försökte få hjälp att stoppa folkfördrivning och massmord på oljefältet i södra Sudan, tycker att det är synd att fallet kan leda till åtal.

Lundin hade kunnat undvika åtal
Hans-Johan Stromness

Redan sommaren år 2000 fick Phil Clarke som då arbetade för Läkare utan gränser i Danmark höra talas om att något otäckt hände på oljefälten i södra Sudan. Han beslutade att själv åka iväg och se vad som hände på plats. I december var han därför i södra Sudan och träffade människor som flytt från oljefälten och som berättade om allt det hemska de varit med om.

Lundin Oil
På bilden: Phil Clarke. FOTO: Hugh MacKay Lundin Oil

– Men jag kunde inte själv åka till oljeområdet eftersom det var för farligt, berättar han.

Personerna han mötte kände inte till namnet Lundin Oil. Det talade istället om brända byar och våld.

– Tolken berättade att de talade om att araber jagade dem från deras mark, berättar Phil Clarke.

 

Attackeras av lokala milisgrupper

Det är så människorna i södra Sudan talar om dem som kommer från norr. I söder är det kristendom och animism som dominerar, medan det i norr ofta är muslimer. Det är också i norr som Khartoum ligger, staden där regering fanns innan Sydsudan blev självständigt. Många av regeringssoldaterna som attackerade lokalbefolkningen kom också därifrån.

I själva verket attackerades lokalbefolkningen i trakten med oljefält även av personer från närmare håll, från lokala milisgrupper.

Även om bolagets namn inte nämndes av dem Phil Clarke träffade, fanns det nämnt i en rapport från Amnesty som han läste medan han var på plats. Han försökte därför få Läkare utan gränser i Sverige att åta sig fallet och försöka sätta stopp för det han sett och hört talas om. Men det gick inte.

– De tog det inte på allvar, berättar han.

Satellitbilder som bevis

Men han fortsatte sitt arbete med att få andra intresserade, träffade fler personer som varit på plats, bland andra journalisten Julie Flint som gjort reportage om övergreppen på andra delar av södra Sudans oljefält.

Han såg också till att få fram satellitbilder som visade hur markanvändningen förändrades vid den tid då byarna attackerats. Dessutom gjorde han listor över attackerna liksom ett artikelarkiv från svenska medier, där företagets argumentation från den aktuella tiden framgår.

Till slut lyckade han så få den holländska organisationen Ecos att börja arbeta med problemet. Det resulterade i ytterligare undersökningar och rapporten Unpaid Debt, som blev underlag för den förundersökningen om grovt folkrättsbrott som fortfarande pågår i Sverige och snart kanske leder till åtal. Men Phil Clarke har även publicerat en egen rapport, Justifying Blood Money, om företagets verksamhet och argumentation.

Lundin kunde undvikt åtal 

– Jag har blandade känslor inför meddelandet om att det kan bli åtal. För det är sorgligt att det behövde gå så långt. Lundins företrädare fick så många varningar och möjligheter att rätta till vad de gjort fel. Efter de första rapporterna i svenska medier hade de kunnat dra sig tillbaka.

Investerare hade också kunnat dra sig ur. Phil Clarke anser att även den svenska regeringen brustit i sitt ansvar. Det hade räckte med ett par månaders utredning för att reda ut vad som var på gång, tror han.

– Då fanns det mycket information om vad som hände på oljefälten, säger Phil Clarke.

Läs mer: ”Data är den nya oljan”

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.