Lösningen: Återvunnet vatten för matproduktion

Vatten För att säkra tillgången på dricksvatten kan vattenåtervinning vara ett viktigt verktyg. Nu undersöker ett nytt forskningsprojekt hur återvunnet avloppsvatten och industriellt processvatten kan användas inom matproduktion.

Lösningen: Återvunnet vatten för matproduktion
Ett nytt forskningsprojekt undersöker hur återvunnet avloppsvatten kan användas inom matproduktion. Foto: Adobe Stock.

Dricksvatten är en bristvara i världen och i Sverige. Samtidigt används dricksvatten inom både matproduktion och olika processer inom industrin.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

För att dricksvatten ska användas till vad det är till för – att drickas – inleds nu ett nytt forskningsprojekt som undersöker hur återvunnet industriellt processvatten och avloppsvatten kan användas inom matproduktion. Projektet, Unity4Water, är tvärvetenskapligt och sker i samverkan mellan Mälardalens universitet, forskningsinstitutet Rise och ett 30-tal samarbetspartners.

– I vår snabba och föränderliga värd, där klimatförändringar och en växande befolkning utgör allvarliga utmaningar, är det avgörande att vi omvärderar vårt sätt att använda vatten, energi och producera mat, säger Monica Odlare, professor i miljöteknik vid Mälardalens universitet och koordinator för forskningsprojektet i en kommentar.

Projektet, som stäcker sig över tre år, har beviljats finansiering på 31 miljoner kronor från Vinnova, Formas och Energimyndigheten. En forsknings- och demonstrationsanläggning kommer att byggas, där återvunnet vatten ska användas för att odla grönsaker. Där kommer teknik, som elektroniska näsor, AI och maskininlärning samt koldioxidinfångningsteknik att användas. Dessutom planerar forskarna att använda minidrönare, utrustade med speciella kameror som kan mäta växternas hälsa.

Planen är att också expandera internationellt, med avstamp i ett pilotprojekt i Wichita Falls i Texas.

–  Uniti4Water representerar ett viktigt steg mot en mer hållbar och resurseffektiv framtid. På så vis handlar Unity4Water inte bara om forskning, utan även om samhällsengagemang, utbildning och en möjlighet att bidra till ett paradigmskifte i hur vi ser på och använder vårt vatten, avslutar Monica Odlare.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.