Lista: Här är bolagen som förvaltare undviker

Finans En ny öppen databas ska göra det lättare för allmänheten att se vilka bolag och branscher som investerare bojkottar av hållbarhetsskäl. Miljö & Utveckling har sammanställt en lista över svenska företag som ratas av kapitalförvaltare.

Lista: Här är bolagen som förvaltare undviker
I databasen finns flera svenska företag med på listan över svartlistade bolag

Fossilbolag är överrepresenterade bland de företag som svenska banker väljer att svartlista av hållbarhetsskäl. Därtill finns flera svenska bolag som internationella kapitalförvaltare väljer att undvika. Spana in bolagen som stora, institutionella investerare inte vill ta i ens med tång.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

En ny öppen databas, kallad ”Financial Exclusions Tracker,” har skapats för att göra det enklare för allmänheten att se vilka företag och branscher som investerare bojkottar av hållbarhetsskäl. Denna databas har samlat information om svartlistningar från totalt 87 investerare i 16 olika länder, inklusive flera svenska banker och pensionsfonder.

– Syftet med verktyget är att visa vilka bolag som inte lever upp till investerares hållbarhetskrav. På så sätt ökar pressen på bolagen och deras ägare att agera på problemen, säger Jakob König som leder Fair Finance Guide, i en kommentar.

Fossilbolag vanligaste svartlistningen

Resultaten visar att nästan var tredje företag som svartlistas i Sverige är inom sektorn för fossilbränslen (31 procent). Därefter följer företag som är kopplade till kontroversiella vapentyper (15 procent), exempelvis kärnvapen och klustervapen.

– Att fossilbolag toppar listan visar att konsumenttrycket haft effekt. Det är väldigt många som oroas av klimatkrisen och vill ha ett fossilfritt sparande idag, säger Jakob König.

”Att svartlista är att påverka”

Sverige har Swedbank, Danske Bank och Storebrand/SPP uteslutit det största antalet specifika företag av hållbarhetsskäl. Å andra sidan finns det flera banker och pensionsfonder som inte väljer att offentliggöra några specifika företagsnamn alls.

– Att publikt svartlista bolag är det bästa sättet för investerare att påverka när ett bolag inte lyssnar på hållbarhetskraven. Men svartlistningen måste vara synlig utåt för att det ska ha effekt. Det vill vi bidra till med den här öppna databasen, säger Jakob König.

Svenska företag som är svartlistade

I databasen finns flera svenska företag med på listan över svartlistade bolag. Miljö & Utveckling har sammanställt dem:

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.