Lista: Här är länen som är mest positiva till solkraft

Energi Det finns en grundläggande positiv attityd gentemot solenergi, samtidigt som det förekommer betydande variationer mellan olika län och regioner. Det visar Energiföretagens senaste undersökning.

Lista: Här är länen som är mest positiva till solkraft
På sista plats kommer Västerbottens län, där ändå en majoritet av kommunpolitikerna är positiva till solkraften, nämligen 67,3%.

Solenergin har snabbt ökat i omfattning under de senaste åren. År 2022 bidrog den med hela 2 TWh till energimixen, och förväntas spela en allt viktigare roll i det svenska energisystemet. Energimyndighetens senaste prognos pekar mot en solelproduktion på 7,1 TWh redan 2026. Detta medför en betydande tillskott av solel, särskilt under månaderna maj till september.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Intresset för att bygga stora solcellsparker har ökat explosionsartat. Samtidigt argumenterar många för att bevara jordbruksmarken, där dessa parker vanligtvis placeras

Frågan om solenergi har splittrat många av landets länsstyrelser. Men Lars Andersson, ansvarig för vindkraft, solenergi och vätgas på Energiföretagen, säger att han noterar en övergripande positiv inställning.

– Många länsstyrelser ser positivt på att placera solcellsparker på jordbruksmark eftersom det kan ses som ett sätt att säkerställa markens användning i framtiden. I stället för att göra mer permanenta förändringar, som att omvandla marken till skog eller parkeringsplatser, kan marken fortsätta att användas för sitt ursprungliga ändamål. I andra regioner är man mer återhållsam och betraktar solcellsparker som en potentiell konkurrens med jordbruksmarken, säger han till Miljö & Utveckling.

Vidare betonar han att det är upp till varje enskild jordbrukare att besluta hur de vill använda sin mark.

– Att kunna generera egen energi genom solceller kan vara ekonomiskt fördelaktigt och bidra till att upprätthålla en verksamhet som lantbrukare. Jag ser det mer som en möjlighet än som något som skulle hota jordbruksmarken. Att det handlar om en potential snarare än en risk, avslutar Lars Andersson.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste