Hållbarhet är en viktig tillväxtfaktor för bolag som är rätt positionerade. Det kostar heller inget att göra rätt, varken för privata eller institutionella placerare. Det menar Lena Österberg, hållbarhetschef på Carnegie.
– MSCI Worlds ESG-index har avkastat bättre än världsindex de senaste fem åren, säger hon i en kommentar.
Vissa bolag är också bättre än andra. Ett 60-tal aktieanalytiker från Carnegie har nyligen granskat hållbarhetsarbetet av drygt 400 nordiska bolag. Resultatet är en nästan 500-sidig publikation som sammanför både kvantitativ och kvalitativ bedömning från analytikerna och rankar bolagen.
– Att våra analytiker är så nära bolagen gör vår undersökning unik. Många av de stora ratinginstituten inom hållbarhet har sina analytiker i andra länder, långt borta från bolagen. Med sådan distans är det svårt att bedöma en lednings riskaptit eller en företagskultur, säger Lena Österberg.
Bolagen rankas sektorsvis baserat på 15 olika faktorer där både siffror och bedömningar vägs samman. Högst poäng får betyget 100 och övriga bolag bedöms i förhållande till det. Dessa betyg kombineras sedan till en totalpoäng.
Det kan göras avdrag för bolag som varit inblandade i hållbarhetsincidenter det senaste året eller om en del av försäljningen kommer från branscher med negativ påverkan, såsom alkohol, spel och dobbel eller tobak.
Men Högsta poäng ges inte bara till bolagen med lägst utsläpp. I topp i råvarusektorn hamnar stålbolaget SSAB, som förra året släppte ut 4,8 miljoner ton koldioxid och därmed var Sveriges överlägset största utsläppare.
– En viktig förklaring till SSAB:s höga placering är Hybrit-projektet där bolaget siktar på att från 2026 leverera stora volymer fossilfritt stål. Lyckas SSAB med det lär bolaget få en hållbarhetsstämpel och kan potentiellt licensiera teknologin till andra ståltillverkare, säger Lena Österberg.
15 nordiska branschvinnare inom hållbarhet
Här är de bästa bolagen i Carnegies hållbarhetsranking 2023:
Bransch/företag/poäng
Råvaror
SSAB – 76,0 poäng.
Energi och samhällsnytta
Cloudberry – 86,3 poäng.
Mat och dagligvaror
Chr. Hansen – 87,6 poäng.
Fastigheter
Fabege – 75,8 procent
Teknik (hårdvara)
Nordic Semiconductor – 82,5 poäng.
Kommersiella tjänster
Ox2 – 96,7 poäng.
Underhållning
Adevinta – 77,2 poäng.
Hälsovård
Sobi – 78,7 poäng.
Mjukvara
Lime – 83,2 poäng.
Handelsbolag och distributörer
NCAB – 85,8 poäng.
Bygg
JM – 82,5 poäng.
Bank och finans
EQT – 80,1 poäng.
Industri
Aker Carbon Capture – 93,5 poäng.
Detaljhandel
Marimekko – 81,5 poäng.
Transport
DSV – 71,7 poäng.