Lista: Här är årets sommarpratare med hållbarhetsfokus

Sommarpratare Nu har Sveriges Radio presenterat alla sommarpratare 2023. Miljö & Utveckling har scannat hela listan och tagit fram personer med ett tydligt hållbarhetsfokus.

Lista: Här är årets sommarpratare med hållbarhetsfokus
Här är hela listan över årets sommarpratare med hållbarhetsfokus. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

28 juni: Jessie Sommarström

Kock

När Jessie Sommarström vann Årets kock 2022 var hon den första kvinnan på 34 år att få medaljen. Nu använder hon sin plattform för att snabba på den gröna omställningen, bland annat genom att använda skräpfisk och svenska baljväxter.

Hon har också gjort hållbar barnmat av råvaror med skönhetsfläckar och använt försäljningsvinsten till att hjälpa fattiga flickor i Indien, landet hon adopterades ifrån.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

29 juni: Bo Landin

Miljöjournalist

Med över 50 års erfarenhet är Bo Landin en av de filmskapare som betytt mest för naturjournalistiken i Sverige. Han slog igenom som programledare för ”Miljöbilder” i SVT och ”Naturen” i TV4 och har prisats för flera filmer som nått världspublik.

Boken ’’Om träd kunde gråta’’ blev hans genombrott som författare och han har också skrivit ”Vatten – land” om våtmarkens roll i det utdikade svenska landskapet.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

28 juli: Fatemeh Khavari

Människorättsaktivist

Hon kom till Sverige som papperslös flykting från Iran när hon var 15 år. Fatemeh Khavari blev ansiktet utåt för organisationen Ung i Sverige, som sittstrejkade mot utvisningar av unga afghaner. Hon tilldelades ”Martin Luther King-priset” för sin icke-våldskamp mot utvisningar.

Hennes engagemang i flyktingfrågan är lika starkt i dag vilket gett henne pris som Årets revanschist.

10 augusti: Maria Wolrath Söderberg

Retoriker

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Maria Wolrath Söderberg är docent i retorik på Södertörns högskola och forskar om svenskarnas inställning till klimatfrågor, och hur vi förhandlar med oss själva när vi gör klimatskadliga saker. Dessutom undersöker hon vilka drivkrafter som får oss att ställa om för klimatets skull. I podden ”Klimatgap” pratar hon mer om dessa frågor.

17 augusti: Hanna Johannesson

Mykolog

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

I tv-serien ”The last of us” beskrivs en värld styrd av svampar. Enligt mykolog Hanna Johannesson är scenariot osannolikt, men serien har ändå gett svamparna uppmärksamheten de förtjänar.

Under sitt flicknamn var Hanna Sköldberg en bandy- och fotbollsprofil i Gävle. I dag är hon professor vid Kungliga Vetenskapsakademien med forskningsintresse i gränslandet mellan mykologi och evolutionsbiologi.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste