Lista: 12 poddar om hållbarhet

Bransch Miljö & Utveckling gör ett försök att guida dig genom poddjungeln och listar 12 hållbarhetspoddar som vi tycker är värda att lyssna på.

Lista: 12 poddar om hållbarhet
Printscreen CSRPOD:en

Att lyssna på poddar är synnerligen ett bra sätt att fördriva tiden på när man pendlar, städar hemma eller bara vill koppla av en stund. Internet svämmar i dagsläget över av spännande och matnyttiga poddar fyllda med ny kunskap som ger insikt i olika frågor.

Men var i utbudet ska man börja? Här listar vi 12 hållbarhetspoddar som du inte får missa!

Kemikaliepodden 

En samlingspodd för dig som vill veta mer om exempelvis hormonstörande ämnen i vår vardagsmiljö och vilka kemikalier du ska undvika i din hemelektronik. Kemikaliepodden görs av Kemikalieinspektionen för en kemikaliesmart vardag.

Solcellskollens podcast 

Podden om det förnybara energisystemet. Lyssna på samtal med entreprenörer, forskare och andra nyfikna som banar väg för framtidens energisystem. Programmet leds av Erik Wallnér, medgrundare av Solcellskollen.

Standardpodden

En podd för alla som jobbar med att integrera miljö, hållbarhet och kvalitet i sin affärs- och verksamhetsutveckling. I varje avsnitt bjuder medarbetare på SIS in spännande gäster till samtal och analyser om hur organisationer utvecklas med hjälp av standarder. Den senaste podcasten handlade om ISO 45001.

Hållbarhetspodden 

I Hållbarhetspodden träffar Veckans Affärers hållbarhetsexpert Jessica Cederberg Wodmar en näringslivsprofil för att diskutera vad hållbarhet egentligen innebär för näringslivet.

Skarpt läge

Naturskyddsföreningens egen podd där ämnen som flyges faktiska klimatpåverkan och den pågående sjätte massutrotningen tas upp. Varje avsnitt handlar om kritiska situationer som måste lösas helst i går. Podden finns även på Spotify.

Agendapodden

CSR Swedens podd om Agenda 2030. Här diskuteras de globala målen – ett för sig, vilket gör att podden har 17 avsnitt. Värd för podden är Parul Sharma som bjudit in gäster från olika samhällssektorer för att prata om hållbarhetsmålen.

Energipodden Framtidskraft 

Jämtkrafts egen podcast, där de pratar med hållbarhetsexperter, innovatörer och digitaliseringsproffs om framtiden.

Klotet

Vetenskapsradions internationella miljöprogram i Sveriges Radio P1. Podden bjuder bland annat på ämnen som den svenska solcellsboomen, omställningen till ett förnybart samhälle och läget i Östersjön.

Klimatskolan

WWF:s poddserie Klimatskolan, leds av Fritte Fritzson tillsammans med olika gäster, där de reder ut vad som händer med klimatet och vad vi, var och en av oss, kan göra åt det.

Miljöpodden

I podden diskuteras olika miljövetenskapliga teman, såsom klimatförändringar, förnyelsebar energi, miljöpsykologi, filosofi och politik. Podden drivs av Ahmed Al-Qassam, fil.kand i miljövetenskap och Fanny Jönsson, fil.kand i journalistik, som tillsammans med intressanta experter och yrkesutövare dyker ned i olika hållbarhetsfrågor.

CSRPOD:en

I podden får lyssnarna möta människor som arbetar med hållbarhetsfrågor. Ledarna för nätverken, mediafolket som bevakar området, experterna som utreder frågorna, företagsledarna som fattar besluten i vardagen och debattörerna som har koll. Podden leds av Åsa Stenborg, (Hippodrome) och Torbjörn Olofsson, (Global Happy People).

Klimatpodden

Podden produceras av Ragnhild Larsson, journalist & storyteller som driver produktionsbolaget Konvoj Produktion. I Klimatpodden får du möta aktivister, forskare, ekobeställare, entreprenörer och andra som agerar för att stoppa klimatförändringarna.

Har du tips på fler intressanta poddar? Hör då av dig till joline.e@miljo-utveckling.se

Läs mer: Tävling: Dela med dig av dina bästa miljötips!

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.