Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Linköping först med ny avloppsrening av läkemedel

Avloppsrening Sveriges första storskaliga reningsanläggning för läkemedelsrester i avloppsvattnet byggs nu av Tekniska verken i Linköping. Det ska stå klart under våren.

Linköping först med ny avloppsrening av läkemedel
Wikimedia

Rester av läkemedel når reningsverken via avloppsvattnet i form av kiss och bajs, inte genom att oanvända läkemedel slängs i toan. Substanserna är ofta svåra att bryta ned i dagens processer på reningsverken.

Sjöar och vattendrag påverkas negativt av läkemedel. Till exempel ger rester av p-piller fiskar problem att föröka sig. Nu kommer både hormoner och antibiotika, ångestdämpande preparat, smärtstillande mediciner, och även resistenta bakterier att kunna renas bort.

– Det är väl investerade pengar för minskade mängder kemikalier i samhället och ett mycket positivt beslut för Linköpingsbornas framtid. Vi jobbar aktivt med innovation och kommer nu att ligga i framkant när det gäller läkemedelsrening av avloppsvatten i Sverige, säger Anders Jonsson, vd på Tekniska verken.

Ozon renar

Med hjälp av ozon kommer över 90 procent av medicinresterna att kunna renas bort ur avloppsvattnet. Ozon bryter ned läkemedelsrester och andra organiska föroreningar som dagens biologiska processer på reningsverken inte klarar av att ta hand om. Överblivna läkemedel ska, precis som tidigare, lämnas in till apoteket.

Även reningen av organiskt kol och kväve kommer att förbättras genom den nya tekniken.

– Satsningen på läkemedelsrening av avloppsvatten är en unik investering som kommer sätta Linköping och Tekniska verken på kartan. Avloppssystem är den största spridningsvägen för läkemedelsrester, som exempelvis antibiotika och hormonpreparat, till miljön. Därför är det mycket glädjande att kunna uppvisa en teknisk lösning på ett stort hälso- och miljöproblem, säger Nils Hillebrand, ordförande i Tekniska verkens styrelse.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.