Länder ser klimatlöften som bindande avtal

Trots att klimatlöftena under Köpenhamnsackordet inte är bindande, anser stora utsläppsländer att de är det, visar ny forskning.

Rapporten Compariosons of the Copenhagen Pledges – Analyses for Climate Change har sammanställt resultaten från ett tvåårigt forskningsprojekt där klimatlöftena efter Köpenhamn analyserats och jämförts. Bakom står IVL Svenska Miljöinstitutet och Energimyndigheten.

Rapporten studerar de frivilliga nationella åtaganden som ska begränsa växthusgasutsläppen fram till år 2020 och den visar viktiga skillnader, både mellan de olika ländernas löften och hur ambitiösa de löftena egentligen är.

– Det är viktigt att komma ihåg att Köpenhamnslöftena inkluderar majoriteten av de globala utsläppen samt åtaganden från bland annat USA och Kina. Medan löftena i egentlig mening inte är bindande, vilket kritiserats, så visar vår forskning en annan bild då flera stora utsläppsländer tvärtom anser dem bindande, sade Peter Stigson, forskare på IVL och en av rapportförfattarna, på ett frukostseminarium efter årets klimatmöte i Doha.

Rapporten visar också att de länder som släpper ut mest koldioxid har potential för mycket större minskningar än vad deras klimatlöften anger.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste