Läckt utkast: EU planerar att prioritera ner klimatet

Klimat EU:s beslutsfattare planerar att prioritera ner klimatet de kommande fem åren. Det visar ett läckt utkast till EU:s strategiska agenda.
– Det är mycket bekymrade, säger Ingmar Rentzhog, grundare och vd för klimatnätverket We don´t have time till Miljö & Utveckling.

Läckt utkast: EU planerar att prioritera ner klimatet
EU vill prioritera ner klimatet, visar ett läckt utkast på EU:s strategiska agenda. Foto: EU-parlamentet.

Utkastet på EU:s strategiska agenda kommer från Europeiska rådet och definierar EU:s viktigaste prioriteringar efter EU-valet 2024 fram till 2029. Planen är att ett slutgiltigt dokument ska antas vid Europeiska rådets toppmöte den 27–28 juli, tre veckor efter EU-valet.

Ingmar Rentzhog, grundare och vd för det svenska klimatnätverket We don´t have time har tagit del av utkastet. Till Miljö & Utveckling säger han att han är oroad över innehållet. I dokumentet har bland annat rubriken om ett klimatneutral Europa tagits bort, och ordet ”klimat” nämns bara på två ställen.

– Det som är anmärkningsvärt är att klimatet prioriteras ner. EU fokuserar mer på krig och konflikter i omvärlden, snarare än att driva en progressiv klimatagenda. Jämfört med den tidigare agendan, där klimatet är en av huvudpunkterna, är det är klar försämring, säger han.

Utkastet är fortfarande ett utkast. Det är med andra ord inte klart att det blir det slutdokument som antas. Men enligt Ingmar Rentzhog verkar det som att texten har tagit sig igenom flera steg i processen.

– Vad jag har förstått det som så har det här manglats ganska långt, så det är inte ett första utkast. Jag är mycket bekymrad och mycket oroad. Att klimatet prioriteras ner är inte vad de flesta vill. Förhoppningsvis blir inte det här slutresultatet, men det är ett dåligt tecken.

Hur ser du på risken att EU:s redan beslutade klimatpolitik rivs upp?

– Dokumentet säger inte att man kommer att överge green deal, men de diskussioner som pågår högst upp i EU just nu säger att man prioriterar ner klimatfrågan. Det är bekymrande, särskilt kombinerat med att vi riskerar att få en ny politisk majoritet i EU-parlamentet som vill riva upp saker. Att man dessutom lägger en strategi redan innan EU-valet är anmärkningsvärt, avslutar Ingmar Rentzhog.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.