Krönika: Odla dina hållbarhetsplantor

Krönika Går det att optimera sin egen effekt inom hållbarhetsområdet? Miljö & Utvecklings krönikör Marilouise Berg funderar på hur hon kan sprida engagemang och kunskap där det gör störst nytta.

Krönika: Odla dina hållbarhetsplantor
Marilouise Berg.

”70% av personerna som övernattat i detta hotellrum har använt sin handduk minst två dagar. Du kan rädda miljön genom att göra det du också.” Under en tankeväckande föreläsning i våras berättade Per Kristensson, professor i psykologi vid Karlstads Universitet, att sociala normer är en av de starkaste metoderna för beteendeförändring. Vi följer andra människors beteenden.

Fakta

Krönika

Detta är opinionsmaterial. De åsikter som framförs är skribentens egna.

Jag funderar ofta på hur jag kan få min arbetsinsats att ge större hållbarhetsskörd.

Det finns så mycket potential

Jag ser mig själv stående med en kanna gödningsvatten vid en åker med massor av skott, plantor och träd i olika storlekar och med olika behov av näring. Känner efter i ena fickan och hittar en handfull riktigt fina frön. Det finns så mycket potential, men jag har bara en enda kanna att fördela. Kan det Per berättade öka volymen i min kanna och finns det växter som kan ge avkastning trots minimal omvårdnad?

Nyfikenheten fick mig att börja läsa en bok i klimatpsykologi. ”Kapitel 1. Fundera inför varje insats igenom vad du önskar för resultat av handlingen. Kommer insatsen leda till långsiktig eller kortsiktig förändring och vad är storleken på förändringen?” Så självklart och ändå lätt att glömma bort. Ska jag fokusera på dillen eller äppleträdet?

En ny miljöstrateg

Medan jag bläddrar vidare kommer jag att tänka på en dag för fem eller sex år sedan då beställaren Sven plötsligt stod vid mitt skrivbord på inköpsenheten i Helsingborg. Han arbetade med ekonomiska och fastighetsnära frågor på en av förvaltningarna och bistod med praktisk kunskap i våra upphandlingar. Han hade noterat att jag hade bytt titel, från miljöstrateg till hållbarhetsstrateg.

Eftersom miljöstrateg blivit ledigt tänkte han nu kalla sig det.

På sitt rättframma men lågmälda sätt, lade han fram sitt ärende: Eftersom miljöstrateg blivit ledigt tänkte han nu kalla sig det. Från den dagen stod Sven på min sida. I diskussioner om vilka miljökrav vi skulle ställa på allt från plastgolv till entreprenader, övertygade han alla i rummet att sikta lite högre och våga ställa längre gående krav.

Det kryllar av Sven

Det här var innan Greta satte sig framför riksdagshuset, och att kliva fram och ta personlig ställning för vår miljö och klimat var inte lika vanligt då. Det har skett en stor förändring de senaste åren. Det märks inte minst på min arbetsplats Adda – där kryllar det av Sven.

Man hittar honom i ledningsgruppen och bland upphandlarna, och det står nästan alltid en Sven eller två vid kaffeautomaten, ivrigt diskuterande allt från PFAS till stora strategiska hållbarhetsfrågor.

Jag viker ett hundöra i boken där jag ska fortsätta att läsa. Radar upp alla plantor och frön och planerar hur gödningsvattnet ska doseras denna vecka. Till sist ser jag noga till så att det blir en rejäl slatt kvar till Sven så snart jag träffar honom, så att han kan fortsätta att växa och få fler att följa i hans fotspår.

– Marilouise Berg, Adda

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.