Våren närmar sig sitt slut, och EU:s väderobservatör Copernicus rapporterar att mars varit alldeles normal. Det känns som första gången det kommer ett pressmeddelande om normalt väder sedan jag började på Miljö & Utveckling för tre år sedan. Annars är det varmare, kallare eller åtminstone blötare eller torrare som gäller.
För säkerhets skull skickar Copernicus dock med informationen att mars varit varmare än så här vid sju olika tillfällen, alla efter 2010. Om ni trodde något annat.
Klimatfrågan oroar svenskarna
Klimatfrågan hör till det som oroar svenskarna mest, tillsammans med miljöförstöring och försämrad havsmiljö. Det visar det stora Som-undersökningen, som genomfördes i slutet av 2020 och nu redovisats. Men miljöfrågorna toppar inte längre listan. Det beror inte på att de tappat i vikt, utan på att två andra frågor seglat om: organiserad brottslighet och narkotikaanvändning. Det i sin tur antas hänga ihop med minskad trygghet till följd av coronapandemins härjningar, inte minst på arbetsmarknaden.
Att detta skulle leda till ett minskat politiskt intresse för klimatfrågan tror dock inte Som-institutets företrädare. De investeringar som kommer att krävas framåt är enorma och omställningen öppnar en rad möjligheter för den som ser dem och satsar.
Klimatet i praktiken
I Miljö & Utveckling nummer två 2021 är temat Klimatet i praktiken. Där berättar vi om aktörer som ligger i framkant, men pekar också på svårigheter. Och för dig som precis börjat jobba med klimatfrågan finns en artikel som förklarar GHG-protokollet, själva grundbulten i klimatrapporteringen.
Och missa inte porträttet på Carina Lundberg Markow, som nu lämnar Folksam för egna projekt. Finns i e-tidningen, papperstidningen och kommer snart här på webben.
Trevlig läsning!
– Ingar Lindholm, chefredaktör Miljö & Utveckling