Krönika: Bygg, cirkularitet och Cementa

Krönika Det är inte ofta ett uteblivet miljötillstånd skakar Sverige, men nu har det hänt. Cement(a)-krisen, cirkulär ekonomi och klimatbonus till chefer är några exempel på vad vi tar upp i nya numret av Miljö & Utveckling, som är ute nu.

Krönika: Bygg, cirkularitet och Cementa
Nytt nummer ute av Miljö & Utveckling. Illustration: Fredrik Lundell/Omslagfoto: Nicklas Elmrin

Cementas tillstånd för kalkbrytning i Slite blev en riksnyhet när företaget fick avslag i högsta instans. Risken för råvarubrist blev plötsligt överhängande, trots att kalksten finns i mängd.

Svårare att få tillstånd

Ingar Lindholm. Foto: Mikael Sjöberg

Bristen uppstår på grund av att samhället inte kan acceptera de potentiella miljökonsekvenserna av täktverksamheten, i det här fallet framför allt risken att förstöra en viktig sötvattentäkt. Vattenproblematiken accentueras i sin tur av klimatförändringarna, och enligt flera experter har det de senaste åren blivit svårare att få tillstånd för verksamheter som hotar just tillgången till vatten.

Intressant nog finns en parallell i frågan kring naturgrus. Även där påverkas sötvattnet av täktverksamhet, och gruset används – just det – till betong. Grusfrågan har länge varit på bordet och arbetet med ersättningsprodukter har pågått i åratal, men takten är ändå för långsam och fortfarande hämtas ungefär tio miljoner ton naturgrus ur marken varje år i Sverige.

Byggindustrin behöver bli mer cirkulär

Det är rena slumpen, men känns som en tanke, att cementkrisen blev ett faktum just när Miljö & Utvecklings redaktion arbetade med ett temanummer om cirkulär ekonomi. För någonstans här korsas linjerna. Byggindustrin behöver bli mer cirkulär och mindre linjär bland annat för att minska sin sårbarhet och sitt beroende av enskilda aktörer. Samhället behöver också en mer cirkulär byggindustri, för att kunna fortsätta att utvecklas trots planetens gränser.

Vägen dit är dock allt annat än spikrak och mycket utvecklingsarbete pågår. Vi skriver bland annat om den standard för resursvärde som utvecklas, och hur begagnade fordonsbatterier kan användas som batterilager i byggnader. Fortsättning följer – bland annat på Miljö & Utvecklings digitala event Hållbart Samhällsbyggande med fokus på just cirkularitet.

Prenumerant – dags att logga in!

Och du – är du prenumerant på Miljö & Utveckling? Glöm i så fall inte att logga in här på sajten! Du får nyheterna direkt när de kommer, och dessutom ett digitalt arkiv med äldre utgåvor av magasinet. Som grädde på moset är de sökbara.

Sök i våra gamla nummer, det ingår i prenumerationen.

Du hittar e-tidningen längst ned på sidan, under ”läs senaste numret”.

Har vi inte din epost? Kontakta kundtjänst: kundtjanst@pausermedia.se

Välkommen till vår digitala värld!

– Ingar Lindholm, chefredaktör Miljö & Utveckling

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.