Krönika: 2020 får inte bli ett förlorat år

Krönika Att det var ett virus som skulle vända allt uppochned. Vi har talat om klimatrisker, finansbubblor, spända internationella relationer. Men det som kom var inget av detta, utan ett litet virus som sprang snabbare än alla regeringar världen över, skriver Miljö & Utvecklings chefredaktör Ingar Lindholm.

Krönika: 2020 får inte bli ett förlorat år
Ingar Lindholm, chefredaktör på Miljö & Utveckling. Foto: Mikael Sjöberg

Som trädgårdsodlare har jag sedan länge sett att ökad rörlighet har både för- och nackdelar; större utbud i plantskolorna, men också möjlighet för olika skadedjur och liknande att åka snålskjuts och snabbt kunna etablera sig över landet.

Nu beter sig coronaviruset på ett liknande sätt. Det tar rygg på människans rörliga livsstil och dess framfart väcker frågor, kanske framför allt om resiliens, alltså ett systems långsiktiga förmåga att anpassa sig till förändringar. Frågor som hållbarhetsexperter ofta hanterar – om än inte i den här skalan.

Konferens flyttad till september

För Miljö & Utvecklings del gjordes en blixtinsats när konferensen Hållbart Samhällsbyggande, om bland annat klimatanpassning, flyttades till slutet av september.

Programmet är otroligt nog helt intakt – alla talare kunde byta datum på kort varsel. Organisationen visade prov på stor flexibilitet och alla inblandade svarade snabbt och positivt. Det är bara att ödmjukt tacka, och hoppas att viruset tvingats till reträtt då.

Viktigt att driva arbetet framåt

I skrivande stund är dock osäkerheten stor, och man kan bara hoppas att vi kommer ur detta med begränsade skador – på folkhälsan, på ekonomin och på tilltron till samhället i stort.

Allt detta är viktigt för att hållbarhetsarbetet ska kunna drivas vidare på det sätt som frågan kräver. 2020 får inte bli ett förlorat år.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.