Kritik mot ECB:s fossilinnehav

Klimat En ny rapport visar att Europeiska centralbanken, ECB, fortsätter att investera i fossilbolag som Shell och BP, trots sina tidigare löften om att följa Parisavtalet. Greenpeace, som står bakom rapporten, uppmanar nu ECB att presentera en strategi för att rensa upp i sina klimatskadliga investeringar.

Kritik mot ECB:s fossilinnehav
ECB:s huvudkontor i Frankfurt. Foto: Adobe Stock

I samband med ECB-rådets senaste penningpolitiska möte förra veckan, har banken hamnat under lupp och en ny rapport från Greenpeace pekar ut bankens fortsatta ägande av stora företagsobligationer i fossilbolag som Shell och B. Ägandet sker trots löften om att följa Parisavtalet och Greenpeace uppmanar nu ECB att agera.

I rapporten tar rapportförfattarna upp hur ECB:s klimatfärdplan, som annonserades för två år sedan, utvecklats. En överraskning för många är att ECB i slutet av juni beslutade att stoppa alla aktiva köp eller försäljningar av företagsobligationer. Resultatet av det beslutet blir nämligen att centralbanken låser fast över 385 miljarder euro tills vidare, och att mycket av de pengarna fortfarande är investerade i klimatskadliga verksamheter.

– I Europa och resten av världen kämpar människor och naturen med stigande temperaturer och extremväder. Trots att ECB bekräftar att de har mandat att fatta klimatåtgärder, har banken misslyckats med att göra sig av med klimatförödande obligationer i företag som utvinner fossila bränslen, exempelvis ENI, TotalEnergies, Shell och BP, säger Kuba Gogolewski, kampanjledare på Greenpeace kontor i Central- och Östeuropa i en kommentar.

”Sverige ännu sämre”

Enligt rapporten, som Greenpeace tagit fram tillsammans med tre brittiska universitet, är det fullt möjligt att riva upp beslutet om företagsobligationer och flytta investeringar i klimatskadliga verksamheter till mer hållbara verksamheter. I rapporten hävdas också att den modell som ECB använder i dag inte tar tillräcklig hänsyn till absoluta utsläpp vilket gör att fossilbolag kan klassas som gröna nog för att ECB ska kunna köpa obligationer.

Greenpeace anser att det fortsatta ägandet av företagsobligationer i fossila verksamheter strider mot de klimatlöften som ECB tidigare givit. Svenska Greenpeace kommenterar i samband med rapporten att Sverige och Sveriges riksbank är ännu sämre än ECB när det kommer till klimathänsyn.

– I den nya Riksbankslagen lyser klimat och miljö med sin frånvaro, det enda krav som finns på hållbarhet är villkorat med att Riksbanken inte får göra “avkall” på några andra krav, säger Greenpeace Carl Schlyter i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste