Kravet på techjättarna: Stoppa fejknyheter om klimatet

Desinformation Enligt Nobelstiftelsen utgör dagens teknikjättar och AI en allvarlig risk genom att förstärka spridningen av desinformation, vilket i sin tur utgör ett hot mot vetenskapen. Ofta attackeras forskning inom medicin, migration och klimat.

Kravet på techjättarna: Stoppa fejknyheter om klimatet

Nobelstiftelsen och Amerikanska vetenskapsakademien agerar beslutsamt för att bekämpa desinformation och reglera de stora teknikbolagen. Vid den tre dagar långa konferensen ”Nobel Prize Summit” i Washington samlas världsledande experter och Nobelpristagare för att diskutera frågan.

En av talarna på konferensen är filippinska journalisten Maria Ressa som belönades med Nobels fredspris 2021 för sina insatser mot desinformation. Under sitt tal på konferensen presenterade hon en åtgärdsplan.

Maria Ressa sa:

”Demokrati, frihet och fred hotas av hat och lögner på nätet. Denna 10-punktsplan beskriver de systemförändringar som rättighetsrespekterande regeringar bör vidta för att motverka hotet från Big Techs affärsmodell, inklusive att skydda medborgarnas rätt till privatliv och att återuppbygga oberoende journalistik som motgift mot tyranni.”

I en intervju med Ekot beskriver Vidar Helgesen, Nobelstiftelsens vd, desinformation som ett hot mot vetenskapen, samhället och freden. Han säger också att missvisande information och desinformation får snabbare spridning genom artificiell intelligens.

– AI kommer att påverka hela samhället och också desinformationslandskapet. Vi ser att genom AI så accelererar desinformation och den professionaliseras som med deepfake videos där det är omöjligt att se att de är falska, säger Vidar Helgesen till Ekot.

Nobelstiftelsen framhäver att områden som medicinsk forskning, migrationsforskning och klimatvetenskap ofta utsätts för attacker i form av desinformation. Konferensen i USA fokuserar på att identifiera effektiva lösningar för att bekämpa detta problem. Målet är att samla fler resurser och mobilisera för insatser. Betydelsen av redaktioner för faktagranskning och det aktiva engagemanget från allmänheten lyfts fram som framgångsrika exempel.

– Social mobilisering för kunskap, sanning och vetenskap och mediers systematiska satsningar på att visa vad som är fakta och inte fakta är exempel på lösningar som fungerar, avslutar Vidar Helgesen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.