EU:s strategiska agenda definierar EU:s viktigaste prioriteringar för framtiden. Just nu håller EU:s beslutsfattare på att ta fram agendan för 2024–2029.
Kravet på EU: Prioritera en socialt rättvis klimatomställning
EU
EU måste prioritera en socialt rättvis och grön omställning i sin strategiska agenda. Det budskapet ger 53 organisationer i ett öppet brev till EU:s beslutsfattare.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
I samband med det och inför EU-parlamentsvalet publicerar 53 organisationer, varav några är Europas största företagsnätverk inom hållbarhet, ett öppet brev om vad de vill att agendan ska innehålla. Brevet riktar sig specifikt till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel, samt till EU-ländernas ledare.
Budskapet i brevet är tydligt – EU måste prioritera en socialt rättvis och grön omställning. I brevet uppmana organisationerna också EU att prioritera offentlig finansiering och ekonomisk styrning, samt sociala och demokratiska frågor. Därtill skriver de i brevet att de vill se att hållbara partnerskap blir kärnan i EU:s utrikespolitiska strategi.
Miljö & Utveckling har tidigare rapporterat om oro för att EU planerar att prioritera ner klimatet, något som bland annat framkommer i ett läckt utkast. Det svenska företagsnätverket Hagainitiativet är en av de organisationer som skrivit under brevet. I en kommentar understryker generalsekreterare Nina Ekelund vikten vid att EU håller fast vid sina gröna ambitioner.
– Det är viktigt att EU håller fast vid den gröna given, med bland annat Fit for 55, och inte urvattnar den och samtidigt skruvar upp ambitioner inför 2040-målet för att kunna säkra europeiska företags konkurrenskraft och gröna jobb. För att lyckas med detta behövs en socialt rättvis agenda. I en tid med oro i världen behöver vi ha flera perspektiv i åtanke samtidigt; säkerhet, rättvisa, konkurrenskraft, resiliens och klimatomställning. Då behövs samarbete och gemensamma mål och politiker som arbetar för ett säkert, konkurrenskraftigt och klimatneutralt Europa, säger hon.