Kravet på EU: Förbjud exportstöd till olja och gas

Klimat Om klimatmålen ska nås behöver EU se över sin föråldrade politik och förbjuda exportfinansiering till olje – och gasprojekt. Det budskapet skickar organisationen Swedwatch nu till EU-kommissionen.

Kravet på EU: Förbjud exportstöd till olja och gas
Oljeplattform utanför Teneriffa. Foto: Adobe Stock.

Mellan 2015–2020 beviljade tio av Europas största exportkreditsinstitut, ECA, omkring 30 miljarder euro som stöd till fossila bränsleprojekt. Det är resultatet av en politik som inte går i linje med de löften man skrivit under på i Parisavtalet.

Det menar den ideella researchorganisationen Swedwach, som i ett policydokument nu uppmanar EU-kommissionen att ersätta sin politik med nya regler som förbjuder exportstöd till olje- och gasprojekt.

– I EU tillåter avsaknaden av ett ambitiöst regelverk för olje- och gasprojekt att fortsätta att stödjas genom statsstödd exportfinansiering, vilket undergräver EU:s bidrag till klimatmålen. Den här klyftan måste åtgärdas snarast, säger Davide Maneschi, programansvarig för klimatförändringar på Swedwatch i en kommentar.

Fakta

Så fungerar exportfinansiering

  • Exportkreditinstitut, ECA, är de största internationella offentliga finansiärerna av fossila bränslen. Genom lån, lånegarantier och försäkringar stöttar de inhemska företag och hjälper dem att minska de risker som uppstår vid försäljning utomlands.
  • Finansieringen är regeringsunderstödd, ofta med förmånliga villkor, och hjälper enligt Swedwatch till att stötta upp fossilbränsleprojekt och infrastruktur som annars hade varit för riskabla för den privata sektorn att finansiera själva.
  • Enligt Swedwatch ger G20-ländernas exportkreditinstitut idag sju gånger så stort stöd till projekt kring fossila bränslen än till projekt som rör förnybar energi.
  • Mellan 2019-2021 stöttade G20-ländernas ECA:s fossila bränsleprojekt för 34 miljarder dollar varje år, varav över 90 procent rörde olja och gas. Endast 4,7 miljarder dollar gick till projekt som handlade om ren energi.

Källa: Swedwatch.

I slutet av februari i år stod Swedwatch, tillsammans med över 170 miljö – och civilsamhälleorganisationer, bakom ett liknande uttalande om att stoppa exportfinansiering av fossila bränsleprojekt, vilket Miljö & Utveckling rapporterade om. Uttalandet riktades då till OECD-länderna.

Uppmanar EU att akta sig för ”falska klimatlösningar”

Nu riktar Swedwatch alltså samma budskap till EU-kommissionen. Bland annat lyfter de att Italien nyligen antog en ny policy som tillåter stöd till olja och gas, samt att Tyskland ännu inte antagit en politik som är förenlig med landets klimatåtaganden.

Vidare uppmanar organisationen EU att akta sig för vad de beskriver som ”falska klimatlösningar” samt säkerställa att oprövade teknologier för fossila bränslen inte får förmånligt exportstöd.

Organisationen nämner bland annat kolavskiljning, väte och ammoniak som sådana lösningar och menar att dessa i själva verket riskerar att öka beroendet av fossila bränslen och sakna ner utfasningen av kol, olja och gas.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.