– Tidigare fanns det en övertygelse om att den dagen alla är överens om att det sker förändringar i klimatet kommer vi kunna lösa problemet. Men så har det inte blivit, säger Peter Berglez, forskare i medie- och kommunikationsvetenskap vid Örebro universitet.
Forskarnas resultat visar att majoriteten tror att klimatförändringarna är människoskapade. Insikten leder till nostalgi och nedslagenhet över att arter försvinner.
– Trots att många är ledsna över att framtida generationer kanske aldrig kommer kunna se en isbjörn, blir de flesta inte känslomässigt engagerade. Många anser dock att det är allas fel och då också allas plikt att hjälpa till genom att göra små saker i vardagen – återvinna, minska konsumtionen och handla rätt, säger Peter Berglez.
Enligt forskarna har mediernas rapportering bidragit till att det inte längre finns någon konflikt kring klimatförändringarnas orsaker. I framtiden tror de att medierna behöver anpassa sig till klimatfrågan och kombinera en nationell bevakning med ett globalt perspektiv och gräva djupare i orsakerna bakom de förändringar som sker.
– Annars finns det en risk att vi vänjer oss vid hotet och rädslan och att detta leder till klimatförnekelse eller apati. Det finns tecken på att det redan håller på att hända, säger Ulrika Olausson.
publicerad 5 december 2012