Konsensus i media kring klimatfrågan

En ny undersökning visar att svenskar inte längre tvivlar på klimatförändringen men att vi ändå inte blir engagerade. Medias rapportering får bära en del av ansvaret, skriver Örebroforskarna Ulrika Olausson och Peter Berglez i tidskriften Capitalism Nature Socialism.

Under en konferens vid Örebro universitet idag diskuterar internationellt framstående medieforskare hur mediadebatten om klimatfrågan ser ut runt om i världen. En slutsats är att det råder en slags deppig konsensus efter klimatmötet i Köpenhamn 2009.

– Efter det har rapporteringen kring klimatfrågan minskat drastiskt i alla delar av världen, säger Ulrika Olausson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Örebro universitet, som är en av forskarna som har kartlagt hur olika länders medier har förhållit sig till klimatfrågan.

– Tidigare fanns det en övertygelse om att den dagen alla är överens om att det sker förändringar i klimatet kommer vi kunna lösa problemet. Men så har det inte blivit, säger Peter Berglez, forskare i medie- och kommunikationsvetenskap vid Örebro universitet.

Forskarnas resultat visar att majoriteten tror att klimatförändringarna är människoskapade. Insikten leder till nostalgi och nedslagenhet över att arter försvinner.

– Trots att många är ledsna över att framtida generationer kanske aldrig kommer kunna se en isbjörn, blir de flesta inte känslomässigt engagerade. Många anser dock att det är allas fel och då också allas plikt att hjälpa till genom att göra små saker i vardagen – återvinna, minska konsumtionen och handla rätt, säger Peter Berglez.

Enligt forskarna har mediernas rapportering bidragit till att det inte längre finns någon konflikt kring klimatförändringarnas orsaker. I framtiden tror de att medierna behöver anpassa sig till klimatfrågan och kombinera en nationell bevakning med ett globalt perspektiv och gräva djupare i orsakerna bakom de förändringar som sker.

– Annars finns det en risk att vi vänjer oss vid hotet och rädslan och att detta leder till klimatförnekelse eller apati. Det finns tecken på att det redan håller på att hända, säger Ulrika Olausson.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.