Regeringen har tagit emot professor John Hasslers utredning om översyn av Sveriges klimatmål. Nu väntar en process som ungefär bör se ut följande:
- Regeringen lyssnar in omvärldens signaler, utifrån Regeringsförklaringens skrivning att ”Sverige ska föra en ambitiös och effektiv klimatpolitik för att nå klimatmålen. Det svenska näringslivet ska ges förutsättningar att vara ledande i den gröna omställningen.” Detta är grunden till att vi betonar att Hasslers förslag ska ses som en förändring av målen, vilket klimatministern inte vill genomföra.
- Klimatpolitiska handlingsplanen presenteras av klimatministern i november-december. Delar av Hasslers förslag finns förmodligen med, men eftersom det bara är en skrivelse (och inte en proposition) så kan inga skarpa beslut fattas här.
- Regeringen tillsätter under våren utredningar kring de delar de vill gå vidare med, t.ex. ändrad fordonsbeskattning och hur reduktionsplikten ska utformas efter 2027. Eftersom Hasslers förslag varken är kostnads- eller klimatberäknade, är det inte möjligt att använda dem som beslutsunderlag.
- Miljömålsberedningen där alla partier medverkar får i uppdrag att fortsätta samordningen av Sveriges och EU:s mål, inklusive eventuellt en översyn av 2030-målet.
- Utredningarnas förslag remissbehandlas, troligen våren 2025.
- Regeringen formulerar sina förslag, som skickas till lagrådet och därefter till riksdagen för beslut.
- 1 januari 2026 kan de förslag som går igenom hela denna process träda i kraft som svensk lag. Det är dock då så nära riksdagsvalet senare samma år att riksdag och regering kan välja att skjuta på ikraftträdandet.