Klimatmöten äter upp biståndsbudget

Klimatförhandlingarna äter upp stora delar av EU:s biståndsbudget.
– Jag tycker inte att pengarna används väl, säger en tjänsteman i komissionens stab som vill vara anonym.

Listan på klimattoppmöten som förhoppningsvis ska leda till ett bindande avtal, börjar bli lång. Det senaste mötet i Bangkok var ännu ett misslyckande enligt talespersoner från EU-kommissionen som M&U talat med.

– Vi har diskuterat detta nu i 4-5 år. Förhandlingarna kostar oerhörda summor, pengar som tas av av EU:s biståndsbudget för att hjälpa länder med ekonomiskt stöd så att de kan ha delegater på plats. Men pengarna skulle kunna göra bättre nytta, säger en person som vill vara ”off the record” men menar att pengarna istället borde användas till att plantera skog i avskogade områden eller att satsa på förnybar energi i områden utan elektricitet.

Efter mötet i Cancún blåste det ljumma vindar kring möjligheterna att nå ett bindandeavtal inom snar framtid. I Bangkok i början av månaden var det annat ljud i skällan. Vissa av de saker man kommit överens om i Cancun började till och med att ifrågasättas.

– Jag är inte speciellt optimistisk vad gäller nästa möte i Durban heller.

Nu kan förhandlingarna ta två nya riktningar. Antingen fortsätter man att förhandla om en förlängning av kyotoavtalet i Durban, eller så ändrar man spår och börjar fundera på en plan B utan ett bindande avtal som målsättning.

Utvecklingsländerna vill generellt ha en ny avtalsperiod, men det ska vara ett avtal där kraven på dem själva är låga. Från västvärlden är det egentligen bara EU som för tillfället är intresserade av ett nytt klivamtavtal. Varken Ryssland eller USA är beredda att skriva under.

Förbryllar

I Bryssel är det framförallt två saker som förbryllar. Det ena är de 100 miljarder dollar till 2020 som västvärlden lovat utvecklingsländerna i snabbstartpengar ska komma ifrån.

Av dem ska EU bidra med 23 miljarder till 2020. 7,2 till 2012. Fortfarande är det oklart om pengarna ska tas från den redan existerande biståndsbudgeten eller om det kommer in nya pengar och i så fall hur mycket. Det är också oklart om ifall EU verkligen kan nå de utlovade målen.

Under förra veckan cirkulerade det ett dokument på komissionen där man såg positivt på möjligheten att få fram pengarna. Ett av förslagen vara att de skulle tas från utaktioneringen av utsläppsrätter från EU:s handelssystem. Det är dock oklart hur mycket pengar det handlar om.

Ytterligare en fråga är om EU kommer att förvänta sig något i åtgärd från utvecklingsländerna för att de ska få pengarna, exempelvis ett stöd i sin ståndpunkt vid klimatförhandlingarna, något som kommissionen förnekar skulle vara fallet. Men är det orimligt? Vissa säger ja och andra nej så här går meningen isär.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.