nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Klimatförändringar ifrågasätts allt mer

Antalet tidningsartiklar som ifrågasätter klimatförändringarna fördubblades under 2016. Samtidigt minskade rapporteringen om klimatfrågan. Det visar en ny rapport.

 • Annons 1

För tredje året i rad publiceras rapporten ”Varmare klimat – iskall nyhet?”, som bygger på en analys av 150 000 artiklar om klimatförändringarna från medieanalysföretaget Retriever. Den visar att det under 2016 publicerades 52 733 artiklar om klimatet, vilket kan jämföras med 54 122 under 2015.

USA:s president, Donald Trump, förekom i 4 829 klimatrelaterade artiklar, vilket motsvarar nio procent av den totala klimatrapporteringen under 2016. Under november och december omskrevs han i var tredje artikel som tog upp klimatfrågan.

Allt fler klimatskeptiker

Antalet artiklar om klimatskepticism, som till exempel låter personer komma till tals som ifrågasätter klimatforskningen eller tycker att klimathotet är överdrivet, har ökat markant. Från 916 artiklar 2014, till 1 373 artiklar 2015 och 3 098 artiklar under 2016.

– Klimatskeptikerna fick betydligt större utrymme än tidigare år i svensk media. Framför allt på grund av Donald Trump. Hans kampanj och seger i presidentvalet gjorde att klimatskeptiska perspektiv åter fick stor synlighet i rapporteringen. På hemmaplan har Sverigedemokraterna gett utryck för liknande idéer och föreslagit miljardnedskärningar inom klimatbudgeten, säger Henrik Brundin, vice vd för biståndsorganisationen Vi-skogen, som presenterar rapporten.

Taggar:

Kommentarer

3 reaktioner till “Klimatförändringar ifrågasätts allt mer”

 1. botwid skriver:

  De flesta tror att det är solen som styr vädret. Varför skulle inte solen också styra klimatet? Ökningen av CO2 har inte medfört de temperaturökningar som datorsimuleringarna förutspått. Då är det inte konstigt att allt fler återgår till teorin att solen styr klimatet, inte CO2.

 2. valing skriver:

  Miljöfrågor är viktigt att lösa riktigt, och EU ser att strunta i sina medlem, till exempel en utmaning i Italien… man vill hugga ut en olivskog och bilda en gasledningsrör istället. vad ska man göra vidare?
  https://www.buzzfeed.com/rufushanni/trans-adriatic-pipeline-project-stalled-as-italian-2txj5

 3. Daniel skriver:

  Överlag får skeptiker mer och mer plats i media!!

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

 • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.