Klimatavtal klubbat – här är kommentarerna

COP28 För första gången finns det nu ett globalt klimatavtal som uppmanar världens länder att röra sig bort från fossila bränslen. Det står klart efter att Cop28-ordföranden Sultan al-Jaber på onsdagsmorgonen svensk tid klubbade FN-mötets slutdokument. Kritiker anser dock att texten inte är tillräckligt skarp.

Klimatavtal klubbat – här är kommentarerna
Nu är Cop28-avtalet så gott som klart. Foto: COP28 / Christopher Edralin

Det var jubel och applåder när Cop28-avtalet klubbades i Dubai i Förenade Arabemiraten. Efter långa och tuffa förhandlingar finns det nu en text som för första gången nämner fossila bränslen, som kol, olja och gas, som problemet bakom klimatförändringen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Några enstaka paragrafer kan komma att ändras under förmiddagen, men den slutgiltiga texten bedöms vara så gott som klar.

Slutresultatet är skarpare än det utkast som presenterades på måndagen, som fick bred kritik för att vara urvattnat gällande framtiden för fossila bränslen. Men texten går inte lika långt som de förslag som Sverige tillsammans med EU drivit på för, vilket var skrivningar om att ”helt fasa ut fossila bränslen”.

I slutdokumentet har formuleringar om att fasa ut eller fasa ner fossila bränslen tagits bort. I stället uppmanas länderna att ställa om från fossila bränslen för att nå nettonollutsläpp till 2050.

Romina Pourmokhtari: ”Ett ordentligt framsteg”

I överenskommelsen skriver länderna att ansträngningar för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader kräver ”djupa, snabba och varaktiga minskningar av de globala utsläppen av växthusgaser”. Vidare innehåller texten mål om att utsläppen ska minska med 43 procent till 2030 och 60 procent till 2035 jämfört med 2019.

Trots att EU drivit på för skarpare skrivningar säger EU:s kommissionär med ansvar över klimatfrågor Wopke Hoekstra att överenskommelsen kan vara ”början på slutet för fossila bränslen som olja, kol och naturgas”.

Även Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) som varit på plats i Dubai är, i förhållande till måndagens utkast, nöjd med slutresultatet.

– Det här är ett ordentligt framsteg. Men nu är det väldigt viktigt att börja agera också, säger hon till TT direkt efter beslutet.

Så tycker EU:s förhandlare

De två svenska EU-parlamentariker som var på plats och förhandlade för EU:s räkning ser båda positivt på delar av avtalet, men uppger båda att de inte är helt nöjda. 

– Det är historiskt att Cop28 tar Parisavtalets krav om fossila bränslen på allvar. Det har blockerats i många år och är en stor seger, trots att vi velat mer. Världens länder har nu ett avtal som säger svart på vitt att utsläppen måste ner nu, inte sen, säger Heléne Fritzon (S). 

Centerpartiets Emma Wiesner säger också att avtalet på ett sätt är historiskt, men att väldigt många frågor fortfarande återstår att hantera på kommande klimatförhandlingar. 

– Jag lämnar förhandlingarna med delade känslor. I mångt och mycket är det ett historiskt avtal i och med att man för första gången nämner elefanten i rummet och skriver att vi måste bort från fossila bränslen. Det är något som vi har kämpat för väldigt länge. Samtidigt så hade ju jag och många med mig hoppats på mer – nämligen att man tydligt skriver att ländernas faktiskt ska ”fasa ut” fossila bränslen. Inte bara ”gå bort” från fossila bränslen. Vi måste fasa ut dem och gå ner till noll.

Medan diskussionerna om formuleringar kring fossila bränslen står i rampljuset menar Emma Wiesner också att många viktiga frågor som inte blev klara hamnat i skuggan. 

– Till exempel kom man inte vidare med artikel 6 och diskussionerna hur man ska jobba med utsläppsänkningar över gränserna. Förhandlingarna om spelreglerna för negativa utsläpp kaschlandade helt. Sammanfattningsvis kan man säga att det finns bra element men att vi inte kom hela vägen fram. Vi kommer att få fortsätta stångas med de här frågorna på flera Cop-möten framöver. 

Miljöorganisationer hade önskat mer

Även Världsnaturfonden WWF ser på avtalet som ett steg framåt, men anser samtidigt att det inte går tillräckligt långt.

– Jag hade hoppats på ett ännu starkare beslut men det är trots allt en historisk överenskommelse som har träffats efter 30 år av klimatförhandlingar som inte hanterat klimatfrågans huvudproblem – användningen av fossila bränslen, säger David Mjureke, klimatexpert på WWF i en kommentar.

Naturskyddsföreningen har samma ingång. De anser att avtalet är ett steg i rätt riktning, men hade hoppats på mer. Bland annat lyfter Naturskyddsföreningen att texten innehåller flera kryphål, samt sätter stor tilltro till tekniker som koldioxidinfångning samt kärnkraft. De lyfter också att överenskommelsen inte innehåller några siffersatta mål för minskning av metanutsläpp. Däremot är Naturskyddsföreningen positiva till att texten betonar vikten av en övergång till förnybara bränslen.

– Det är ett framsteg att mötet enades om att tredubbla kapaciteten för förnybar energi och fördubbla den årliga takten för energieffektivisering fram till 2030, säger Karin Lexén.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste