Sedan 2011 är det olagligt att skräpa ner i Sverige. Den som skräpar ner kan få böter eller – om nedskräpningen är omfattande – fängelse. För två år sedan skärptes kraven, vilket innebär att även den som slänger fimpar och småskräp på marken kan straffas.
Lista: Här får flest böta för nedskräpning
Klimat
Allt fler bötfälls för nedskräpning. Under 2023 ökade antalet utdelade böter med 17 procent, jämfört med året innan. Här är kommunerna där flest får skräpböter.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
De skärpa kraven har inneburit att antalet som bötfälls för nedskräpning har ökat kraftigt. Under 2023 fick 339 personer i Sverige böta för nedskräpning, vilket är en ökning med 17 procent jämfört med året innan. Under en femårsperiod har antalet utdelade skräpböter mer än tredubblats.
Det visar nya siffror från Polismyndigheten, som den ideella stiftelsen Håll Sverige Rent har sammanställt.
–Vi är positiva till att all typ av nedskräpning, även småskräp som fimpar, synliggörs och får faktiska påföljder i form av böter. Nedskräpning är olagligt och boten tydliggör den enskilda individens ansvar i frågan, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent i en kommentar.
Håll Sverige Rent har också sammanställt en lista över vilka kommuner där flest har fått böter för nedskräpning. Malmö toppar listan, tätt följt av Stockholm.
Fakta
Lista: Kommunerna där flest fick skräpböter 2023
- Malmö – 43 skräpböter
- Stockholm –34 skräpböter
- Göteborg – 20 skräpböter
- Uppsala – 16 skräpböter
- Jönköping – 12 skräpböter
- Lund – 14 skräpböter
- Helsingborg – 11 skräpböter
- Trollhättan –11 skräpböter